Hoppa till huvudinnehåll

Helikopter över Pargas väcker frågor

Helikopter flyger ovanför träden.
Försvarsmaktens helikopter ovanför Gyltö. Helikopter flyger ovanför träden. Bild: Yle/Peter Petrélius repövning

En lågt flygande helikopter, följd av en paketbil, höjde flera ögonbryn i Pargas under veckoslutet. Helikoptern åkte flera varv och dök ner emellanåt, berättar en Pargasbo.

- Vi märkte att det flög en helikopter ungefär 100 meter över huset, berättar en Pargasbo som varit i kontakt med Yle Åbolands redaktion.

Det var inte heller första gången. Senast syntes en liknande helikopter till för två veckor sedan, berättar Pargasbon, som vill vara anonym.

- Jag låg ute och solbadade. Jag låg på mage och fick vänta tills den flugit bort före man vågade stiga upp.

En paketbil följde efter helikoptern och körde in på privata vägar. Pargasbon hade inte fått någon förhandsvarning.

Troligen fråga om en flygfotograf

Från flygledningen på Åbo flyplats kan man inte berätta vad det var frågan om. Utan registernumret är det omöjligt att kolla upp vem det var, säger man från flygledningen.

- Då det flygs på oövervakade områden som det här så kan vi inte genast ta ställning till vem som har flugit där, säger flygledaren Christer Björkman.

Björkman gissar ändå på att det är frågan om en flygfotograf. På Trafiksäkerhetsverket Trafi håller man med.

Yrkespiloter och till exempel flygfotografer måste alltid lämna in en plan för flygningen, men att i efterhand kolla upp det är svårt, berättar Björkman.

- Vi måste få veta registernumret på helikoptern för att kunna kolla upp farkosten i efterhand, eller alternativt måste vi veta exakt när och var den har befunnit sig, berättar Björkman.

Björkman påpekar också att man alltid ska göra en polisanmälan om man misstänker brott.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland