Hoppa till huvudinnehåll

HU:s rektor Jukka Kola bestört över sparande

Jukka Kola
Jukka Kola Bild: Lehtikuva jukka kola

Helsingfors universitets rektor Jukka Kola kan inte förstå att det han kallar "Finlands enda universitet i världsklass" drabbas värst av regeringens nedskärningar i högskolesektorn.

- Det är universiteten som bygger det finländska kunskapssamhället. Universiteten är föregångare, de skapar ny kunskap och är de hörnstenar som nationens utveckling vilar på. När regeringen skär djupt i universitetens finansiering betyder det att regeringen riskerar nationens framtid, sade Kola i sitt inskriptionstal inför det nya läsåret.

- Helsingfors universitet gör sitt bästa för att förbättra kvaliteten på vetenskapen, forskningen och den högsta utbildningen i Finland också under svåra tider. Detsamma önskar vi av politikerna, sade Kola.

Kola tycker att det är fel på strukturerna.

- Högskole- och forskningsinstitutsfältet i Finland är för splittrat och det finns många överlappningar. Resurserna sprids och fördelas fel med tanke på högskolornas och landets konkurrenskraft.

Helsingfors universitet är det enda universitetet i Finland som finns med i rankningen av de hundra bästa universiteten i världen.

Universitetet kommer nu aktivare att söka finansiering utomlands, och hos stiftelser, privata donatorer och företag för att täcka åtminstone en del av nedskärningarna i statens basfinansiering.

Statsminister Sipilä utbuades då han höll tal

Statsminister Juha Sipilä (C) förde fram statsrådets hälsning till de studerande vid Helsingfors universitet. Sipiläs tal löpte dock inte helt friktionsfritt eftersom han av bröts av rop från publiken.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också