Hoppa till huvudinnehåll

Konstrundan - den konstintresserades Mecka

konstrundan
Konstrundanbilden 2015 konstrundan Bild: Konstrundan konstrundan 2015

Finlands största evenemang med öppna ateljéer står för dörren - större än någonsin nationellt sett. Också i regionen Östnyland har evenemanget vuxit i jämförelse med förra året.

Totalt deltar 270 konstnärer på 175 olika besöksplatser i Svenskfinland. I Östnyland deltar 37 konstnärer och föreningar fördelade på 23 besökspunkter.

keramikern åsa hellamn under konstrundan 2014
Keramikern Åsa Hellman från Borgå är en av konstnärerna i Konstrundan 2015. Här avbildad under fjolårets Konstrunda. keramikern åsa hellamn under konstrundan 2014 Bild: Niklas Sandström konstrundan 2014

Också utbudet i Östnyland är brett. Det bjuds på många former av bildkonst och hantverk i både enskilda ateljéer och kollektiva arbetsrum. I vissa ateljéer arrangeras också program och arbetsdemonstrationer. Besökspunkterna i regionen Östnyland finns från Lovisa i öster till Sibbo i väster. Också i Kotka finns några hem eller ateljéer öppna att ta emot besökare på lördag och söndag.

Leena Stolzmann - regionansvarig i Östnyland - säger att feedbacken från allmänheten har varit positiv genom åren.

- Det kommer vädligt mycket positiv feedback. Människor är nöjda och tycker att det är spännande att få träffa konstnärer i deras ateljéer och i vissa fall också få se hur de arbetar. Många reser också till någon mera avlägsen stad bara för att kanske få träffa sin favoritkonstnär - en stad de kanske inte annars skulle åka till, säger Stolzmann.

konstnären elina sorainen under konstrundan 2014
Elina Sorainen - keramiker från Gammelby i Pernå - var med i Konstrundan också 2014. konstnären elina sorainen under konstrundan 2014 Bild: Niklas Sandström konstrundan 2014

Konstnärerna brukar uppskatta diskussionerna med besökarna. De är tacksamma för respons och kritik.

- Det föds intressanta diskussioner. Alltid handlar inte ens samtalen om konst, säger Stolzmann.

Konstrundan har inget finskt namn. Evenemanget arrangeras ju i huvudsak i Svenskfinland och finansieras bland annat av Konstsamfundet och Svenska kulturfonden. Bland utställarna finns det dock finskspråkiga konstnärer med. Ett önskemål är att de ska kunna kommunicera - åtminstone lite - på svenska.

- De finskspråkiga konstnärerna är något av ambassadörer. De bildar en välkomnande bro mellan det svenska och det finska, säger Stolzmann.

En av de finskspråkiga konstnärerna i Östnyland är Antti Raatikainen, som skapar akrylmålningar. Han klarar av att berätta om sin konst på båda inhemska språken. Det han tycker är mest intressant är att få träffa de som är intresserade av att besöka hans ateljé i Konstfabriken i Borgå.

Konstverk av Antti H Raatikainen
Konstverk målat av Antti Raatikainen Konstverk av Antti H Raatikainen Bild: Antti H. Raatikainen konstrundan 2015

- Att få något sålt är inte det viktiga. Både uppmuntrande ord och kritiskt betraktande ögon är viktigare och att överhuvudtaget få möjligheten att samtala med konstintresserade, säger Raatikainen.

Men nog blir det väl någon affär gjord?

- Det beror på vinden, svarar Raatikainen skrattande.

Raatikainen ser fram emot att få presentera sig själv och sin konst och att få prata konst med besökarna.

Konstrundan arrangeras för åttonde året i rad på lördag och söndag. Ateljéerna håller öppet mellan klockan 12 och 18. Mera information finns på evenemangets webbplats: www.konstrundan.fi

Läs också