Hoppa till huvudinnehåll

Korsnäsborna är lyckligast i landet

Bild: Yle/Sofi Nordmyr korsnäs kyrka klocktorn

Korsnäs är Finlands lyckligaste kommun enligt en undersökning som Helsingin Sanomat har gjort.

Också två andra österbottniska kommuner är med i täten. Vörå ligger på plats tre, och Närpes på plats fem.

- Det är väldigt trevligt att höra att man har kommit till sådana slutsatser, men jag är på inget vis förvånad, för jag har ju märkt nu när jag själv har flyttat hit att Korsnäs är en mycket trivsam kommun, säger kommundirektör Christina Båssar.

Att Korsnäs är den lyckligaste kommunen var heller ingen överraskning för psykiatern Antti S Mattila, som forskar i lycka. Mattila säger att de små kommunerna klarade sig bättre i jämförelsen.

Relationerna i skick

Där finns en faktor som är avgörande när man mäter lycka: att värna om sina relationer. Det är utmärkande för de kommuner som placerade sig högt på listan, enligt Mattila.

I undersökningen jämfördes hur stor del av barnen som var kunder vid barnskyddet och hur stor andel av befolkningen som åt antidepressiva läkemedel.

Dessutom jämförde man hur många sjukdagar den arbetsföra befolkningen fått sjukdagpenning för och hur många hur många som misstänkts för ett brott som gjorts under påverkan av rusmedel.

- Det beror lite på vad man väljer för faktorer. Här har man valt att se på medcinanvändning och barnskyddsfall. Många gånger i små kommunerna så har man de sociala skyddsnäten i väldigt gott skick. Man har nära till grannar och vänner och släktingar. På det viset är det flera som kan hjälpa till om det blir problem, säger Christina Båssar.

Kan locka barnfamiljer

Hur kan då Korsnäs dra nytta av det här i marknadsföringen?

- Positiva nyheter tenderar att få uppmärksamhet. Det är många gånger det som är avgörande för små kommuner att vi visar att vi finns och mår bra och är ett verkligt alternativ när man funderar på boningsort, speciellt för barnfamiljer. Det är en trygg miljö för barnen att växa upp i, säger Båssar.

I Korsnäs är det färre än ett brott av 1000 som görs drog- eller alkoholpåverkad. Som jämförelse kan nämnas att motsvarande siffra i Kemi är nästan 36.

Topplistan över de lyckligaste kommunerna ser ut så här:

Korsnäs, Pyhäntä, Vörå, Karvia, Närpes, Grankulla, Larsmo, Kumlinge, Malax, Ypäjä, Koski, Miehikkälä, Korsholm, Lemland, Lemi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten