Hoppa till huvudinnehåll

"Kyssar till barnen rätt när Borgå firar"

brunbergs kyss på borgå stads vapen
Borgå stad delar ut 50 000 chokladkyssar brunbergs kyss på borgå stads vapen Bild: Yle/Stefan Härus brunbergs kyss

Borgå stads beslut att dela ut chokladkyssar i skolor när staden nu har 50 000 invånare väcker diskussion. Orsaken är stadens kostråd som talar för mindre socker.

Enligt stadens direktiv ska skolbarnen inte få hämta med sig godis från resor eller på födelsedagar. Därför är det många som har reagerat på att staden ska få bjuda på godis, i form av chokladkyssar.

Rektor Anne Smolander, ordförande för Borgåskolornas näringsgrupp, anser ändå inte att kyssarna är något problem.

- Jag tycker nog att det går helt bra ihop med stadens riktlinjer. Det är ju inte totalförbud mot godis. I skolorna kan vi servera godis vid speciella tillfällen som man har bestämt på förhand.

En sådan dag är Runebergsdagen då barnen får äta Runebergstårtor, vilket Smolander tycker hör till traditionerna. Skolorna kan också internt bestämma om att ordna ett knytkalas inför valborgsmässoafton.

Smolander anser att det är värt att fira att Borgå har nått 50 000 invånare. Hon hoppas också att barn som är allergiska mot till exempel äggvita eller gluten får något annat i stället, och att familjer som har totalförbud mot godis tar kontakt med skolan eller daghemmet på förhand.