Hoppa till huvudinnehåll

NTM tar till vara solenergi

Kurt-Erik Nordin
Kurt-Erik Nordin Kurt-Erik Nordin Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik närpes trä och metall

Karosserifabriken Närpes Trä och Metall tar i bruk solceller på fabrikstaket. Solcellerna producerar el som motsvarar förbrukning i flera hushåll.

- Vi har installerat solceller för 60 kilowatt för att visa att det är möjligt att vara ekologisk och ta vara på solenergi, säger VD Kurt-Erik Nordin.

För NTM är den energi som utvinns ur cellerna endast en droppe i havet, men avsikten med att installera solpaneler var en miljögärning.

- Vi gör ju mycket miljöfordon så vi vill också sprida kunnande. Vi gör sopbilar som går på batterier och helst kunde man ladda dem med solenergi.

Inte ekonomiska försvarbart

Någon ekonomisk nytta av satsningen på solceller ser Nordin inte i det här skedet.

- Det är inte riktigt ekonomiskt försvarbart. Som företagare räknar man med en återbetalningstid på fem år som det ska vara någon nytta med det. Men med det här räknar vi med en återbetalningstid på åtta till tio år. Det är mera en ideell sak som vi gör och känner att vi får vara med och utveckla, säger Nordin.

När NTM byggde ut fabriken sist blev det en nivåskillnad mellan taken. Den skillnaden lappar de över med hjälp av solpanelerna.

Byter tak hemma

- Det är ett tillskott och också en liten säkerhetsmarginal. Om det riktigt kniper kan de här kanske funktionera genom att åtminstone hålla cirkulationspumparna igång.

Kurt-Erik Nordin vill också inspirera andra att satsa på solenergi.

- Jag har ett hus som är byggt på 1970-talet som jag ska byta tak på. Där tänkte jag sätta solceller. Egentligen borde varje hushåll utnyttja sina tak på det sättet, säger Nordin.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten