Hoppa till huvudinnehåll

Snabbmeddelanden ersätter samtal och sms

Kvinna håller i telefon
Allt fler skippar de korta telefonsamtalen och skickar ett snabbmeddelande istället. Kvinna håller i telefon Bild: Creative Commons / Jan Vašek smarttelefon

Olika meddelandeapplikationer för smarttelefoner har ersatt traditionella textmeddelanden för många mobilanvändare. Mängden korta telefonsamtal minskar också.

Smarttelefonen erbjuder en mängd nya kanaler för kommunikation – och finländarna har snabbt anpassat sig till dem. Enligt en undersökning som Kommunikationsverket har gjort använder nästan hälften av de som har en mobiltelefon olika meddelandeapplikationer som till exempel Whatsapp och Facebook Messenger.

Facebook- och Whatsappiokoner.
Whatsapp och Facebooks Messenger hör till de populäraste applikationerna för snabbmeddelanden. Facebook- och Whatsappiokoner. Bild: Ilkka Kemppinen / Yle snabbmeddelanden

– Vi kan se att användningen av applikationer för att skicka meddelanden ökar i alla åldersgrupper. Till exempel bland 35–44-åringar har användningen ökat med en femtedel på bara ett år, säger kommunikationsmarknadsexpert Hanne Mikkonen på Kommunikationsverket.

Det är ändå de unga som allra snabbast har fastnat för de nya snabbmeddelandena. Bland 18–24-åringarna är olika chatt-applikationer populärare än traditionella textmeddelanden. Men textmeddelandet tappar i popularitet bland mobilanvändare i alla åldrar.

– Meddelanden som skickas gratis via nätet lockar allt fler. Samtidigt minskar antalet korta samtal, vilket tyder på att de ersätts av snabbmeddelanden, säger Mikkonen.

Man vill nå många på samma gång

Också mobiloperatörerna har reagerat på finländarnas nya telefonvanor. På DNA säger chefen för konsumentavdelningen Pekka Väisänen att mängden telefonsamtal har sjunkit sakta men säkert under några år nu.

– Vårt sätt att kommunicera har förändrats. Behovet av att ringa enskilda samtal har minskat. Istället lägger många ut uppdateringar på sociala medier eller skickar dem via olika meddelandeapplikationer, så att fler människor nås av budskapet på en gång, säger Väisänen.

Det är inte bara den vardagliga kommunikationen som förändras. Samma trender går att identifiera på arbetsplatserna. Också där får samtal och sms vika undan för kommunikation via olika program för snabbmeddelanden.

– Med hjälp av chatt-program kan ett stort antal personer föra diskussioner samtidigt. På många arbetsplatser har också den interna kommunikationen ersatts av nätbaserade meddelandeverktyg, säger Väisänen på DNA.

Företag använder traditionella meddelanden

Det finns inga tecken på att traditionella sms kommer att dö ut inom en snar framtid, säger man på DNA. Bild: Yle lokaliseringsapplikation

Framtiden ser ändå inte helt mörk ut för det traditionella textmeddelandet. Även om mängden personliga sms minskar, så skickas det allt fler service-sms. Företag och organisationer föredrar textmeddelanden eftersom de med säkerhet når alla kunder, också de som inte har en smarttelefon.

– Till exempel skickar flygbolagen biljetter och boardingkort per textmeddelande, säger Väisänen.

Han förutspår att meddelandeapplikationer också i fortsättningen kommer att locka allt fler användare, men tror ändå inte att vanliga sms och samtal kommer att försvinna inom den närmaste framtiden.

– Utvecklingen kommer troligen att fortsätta på samma sätt som hittills, säger han.

Panu Vatanen, Yle Uutiset

Läs också