Hoppa till huvudinnehåll

Stoppa flyktingvågen genom att skrota Schengen?

Återinför gränskontrollerna och respektera Dublinavtalet. Det kravet kommer från sannfinländska politiker, både partiets Helsingforskrets och ungdomsförbundet.

Man talar om en flyktingtsunami som Finland inte har råd med.

Upp till 20 000 asylsökare kan väntas till Finland ännu i år, enligt Sannfinländarna. Den strömmen kan stoppas om man återinför gränskontroller.

Helsingforskretsen och dess ordförande Nuutti Hyttinen anger flera skäl till att ta i bruk passkontrollen:
- Det kommer för många flyktingar och för de flesta finns det antagligen ingen orsak att ansöka om asyl. De flesta kommer via andra EU-länder och borde alltså enligt Dublinavtalet återbördas till det första land de flydde till. Men Nuutti Hyttinen talar också om
omsorg om flyktingarna.

Omsorg om flyktingarna?

- Många av flyktingarna hamnar i händerna på kriminella människosmugglare och tvingas betala dyrt för den farliga båtöverfarten över Medelhavet. Dem kunde man stoppa vid gränserna, på samma sätt som terrorister och IS-värvare som slinker in i Finland och andra EU-länder, säger Hyttinen. Han vill hjälpa på ursprungsorten där de värst utsatta finns. De som lyckas fly är ju de rikaste, oftast unga välmående män, tillägger Hyttinen.

Schengenavtalets tid är tyvärr förbi, åtminstone tillfälligt, säger Nuutti Hyttinen. Och den som rör sig i ärliga avsikter har knappast några problem med att visa pass och resedokument, vilket man redan tvingas till vid flygresor.

Skulle de stackars människorna utgöra ett hot?

- Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger SFP:s riksdagsledamot Eva Biaudet. Det finns ju inget hot mot Finland som skulle kräva att Schengenavtalet upphör.

- Men man får ibland en känsla av att det pågår ett krig mot någon i Europa. Det satsas väldiga resurser på att bygga stängsel och kontroller. Man kunde nästan få för sig att vi hotas av de här stackars mänskorna som söker skydd, men så är det ju inte, säger Eva Biaudet.

"Rasistisk propaganda"

Det är svårt och jobbigt just nu, med stora flyktingmängder, medger Eva Biaudet. Men det är ingenting som hotar våra länder, våra strukturer, eller vår ekonomi. Men vi kan inte satsa alla resurser på att bygga stängsel med rakblad och förhindra människor att få skydd. Sannfinländarnas retorik känns som en märklig rasistisk propaganda, säger hon.

Gränskontroll tvingar flyktingar bli kriminella

- Ju svårare det blir för dessa människor att få hjälp, desto mer okontrollerad blir rörelsen när människor flyr, förklarar Eva Biaudet. De försvinner ju inte, någonstans kommer de fram, papperslösa och oskyddade mot dem som vill utnyttja deras misär. Att göra det svårare är ett stödpaket för brottslingar, människohandlare och smugglare. Om man skapar lagliga modeller för invandring och asylansökningssytem som fungerar, så minskar man tvärtom de negativa sidorna, enligt Eva Biaudet.

Sannfinländarnas åsikt att många av flyktingarna inte har asylskäl för att stanna i Finland tror Eva Biaudet inte på. Och alla har rätt att få sin ansökan prövad.

Öppna gränser har gynnat Finland

Många länder diskuterar nu stängda gränser eller åtminstone gränskontroller.

- En fri rörlighet har gynnat oss själva allra mest, för studier, turistande, normalt umgänge. Om Finland inför gränskontroller skulle vi åtminstone stämplas som ett egoistiskt land och skjutas åt sidan inom EU, tror Eva Biaudet.

- Jag tror det finns många som upplever en ganska stor skam över att sådant här prat förekommer bland de partier som sitter i Finlands regering. Många känner nog ångest för att vi inte kan göra mer för dem som flyr över Medelhavet, säger Eva Biaudet.

Läs också