Hoppa till huvudinnehåll

ÅA-projekt får prestigefylld EU-finansiering

Professor Erik Bonsdorff och FD Marie Nordström
Professor Erik Bonsdorff och FD Marie Nordström. Professor Erik Bonsdorff och FD Marie Nordström Bild: Yle / Mattias Simonsen marie nordström

Ett projekt inom miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi får finansiering från EU:s forsknings- och innovationsprojekt Horizon 2020. Konkurrensen om projektpengarna är hård och därför bevisar det här att biologin vid ÅA har en hög nivå säger professor Erik Bonsdorff.

Förutom Bonsdorff är också FD Marie Nordlund med i projektet, som heter MARmaED (Marine management and ecosystem dynamics under climate change). Duon har ansvarat för ansökningsprocessen från akademins sida.

MARmaED är ett internationellt och interdisciplinärt nätverk som ska föra samman specifika och kompletterande kunskapsområden inom marin vetenskap från Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Tyskland och Frankrike.

I praktiken kommer man på Åbo Akademi att fokusera på hur människans beteende i Norden berör marina ekoystem. Projektet drar igång den 1 oktober och kommer att hålla på fram till år 2019.

"Jag känner inte till ett enda annat fall i Finland"

Projektet finansieras med hjälp av pengar från EU-projektet Horizon 2020. En finansiering som är ytterst sällsynt, berättar Bonsdorff.

- Jag känner inte till ett enda annat fall i Finland där man skulle ha fått finansiering på den här nivån.

Från Finland deltar också Helsingfors universitet i MARmaED. Därifrån bidrar man med miljöekonomisk kunskap som inte finns tillgänglig till exempel på ÅA. Enligt Bonsdorff är det ändå fullt möjligt att också andra vetenskapsdiscipliner inom Akademin kan få delta i det tvärvetenskapliga projektet i framtiden.

Det var cirka 1 500 projekt som sökte finansiering via Horizon 2020, och endast 6% av dem fick finansiering.

- Jag besökte Kiels Universitet (som är i samma storlek som Åbo Akademi och Åbo universitet tillsammans) i sommar och där var man riktigt lyckliga över att man fått finansiering. Det berättar ganska mycket om nivån på finansieringen, berättar Bonsdorff stolt.