Hoppa till huvudinnehåll

Estland, det sjätte nordiska landet?

Alternativ flagga av Estland
En alternativ estländsk flagga. Alternativ flagga av Estland Bild: Creative Common/ Julius C alternativ flagga

Är Estland nordiskt? Är Estland baltiskt? Vad är egentligen nordiskt? Vem får vara med? Får man panik nu? Så många frågor och inga svar. Nu ska vi ta reda på sanningen bakom mysteriet Estland.

Vi har en liten klubb här i norr som vi kallar för Norden. Fem länder, Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, delar på en likadan historia, kultur och ett geografiskt läge. Vi älskar, hatar och skämtar om varandra.

Men var hamnar Estland i allt detta? Finlands södra granne kallas ofta för ett baltiskt land, men det är egentligen fel. Estniska är inte ett baltiskt språk och ester är inte balter enligt etnicitet. Kan det vara så att Estland egentligen är ett nordiskt land? Låt oss kolla upp vad vi har gemensamt.

Historien ljuger inte?

Historisk karta på Sverige.
Svenskarna lämnade inte heller Estland ifred. Historisk karta på Sverige. Bild: Creative Commons/ P.S. Burton historisk karta

Vi känner till att Finland under en lång tid var en del av Sverige. Men färre människor vet att från 1561 till 1721 var Estland också det. Efter den svenska tiden blev Estland en del av Ryssland, och hundra år senare mötte Finland samma öde. Självständiga blev vi också nästan samtidigt. Finland år 1917 och Estland tre månader senare, i februari 1918.

Historien med Sverige resulterade i en svenskspråkig minoritet också i vårt grannland. Estlandssvenskarna har traditionellt bott på kustområdena i västra delarna av Estland. Det låter bekant eller hur?

Geografin då?

karta över norden
Det här ser inte rätt ut. karta över norden Bild: Google karta

Geografin är också på Estlands sida. Med Norden menar man naturligtvis någonting som ligger i norr, och Estland ligger mer norrut än Danmark och en stor del av Sverige. Vad skulle hända om vi drar en rak linje västerut från Finska viken, och påstår att allt som ligger under den är inte en del av Norden? Då skulle vi vara tvungna att säga hej då åt Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Malmö. Alla de här städerna ligger nämligen söder om Finska viken.

På grund av geografin har Estland också mörka och långa vintrar, och om det är någonting som de nordiska länderna har gemensamt med varandra så är det avskyn för mörkret. Alla blir ju lite deprimerade under den mörkaste vintertiden, och estländare är inget undantag här heller.

Blodkorvar och bastu

Bastun är viktig på båda sidorna av Finska viken. Bild: Arja Lento rökbastu

Hur ser kulturen ut i Estland? Både estländarna och svenskarna gillar att sjunga. De flesta känner till Allsång på Skansen, men färre av oss känner till den estniska motsvarigheten, Estonian Song Festival, eller Laulupidu som det heter på estniska. Estland har också samma melodi i deras nationalsång som Finland, och Björneborgarnas marsch är Estlands armés hedersmarsch.

Ingenting är viktigare än mat, och estländare råkar äta samma mat som vi. Kräm, potatis, sill och gräddfil är populära också på södra sidan av Finska viken. Likadant som fastlagsbulle, glögg och blodkorv med lingonsylt. Alkoholvanorna kan också sägas vara likadana.

Norden är känd för att vara bebodd av blonda människor. Blont hår har också en stor del av estländarna. Statistiskt sett är nordeuropéer långa. Gissa om folk i Estland är också det?

Vilka andra likheter finns det? Estniskan är en nära släkting till finskan. Finlands nationalepos heter Kalevala, Estlands motsvarighet är Kalevpoeg. Estländarna bränner midsommarbrasor. De är bra på pressfriheten såsom resten av Norden. Längdskidåkning älskar man i Estland. De har allemansrätten. Sommarstugor är populära där. Bastun älskar de också. Listan är lång.

Vad tycker estländarna?

redigerad humorbild på flaggor.
Ska den Nordiska familjen bli större? redigerad humorbild på flaggor. estland

Estländarna själva gillar inte att allas för balter, och tycker att de hellre borde vara en del av Norden. Estland har mer gemensamt med grannarna i norr än med grannarna i söder menar många. Till och med presidenten Toomas Hendrik Ilves har sagt att Estland är ett nordiskt land.

Vad tycker vi själva då? Australien fick vara med i Eurovision och Norden var snabb att välkomna Skotland som det sjätte nordiska landet om de hade blivit självständiga. Men Estland har knackat på dörren sedan nittiotalet. Ska vi släppa in vår kära granne och göra den nordiska familjen lite större? Vad tycker ni?