Hoppa till huvudinnehåll

Färre dagisar öppna under lov i Vasa

Daghemmet Rödluvan
Daghemmet Rödluvan Bild: YLE/Sofi Nordmyr högbacken

Vasa stad ser nu ännu noggrannare över vilka barngrupper och daghem som är öppna under skolornas ledigheter. Nu på höstlovet vill man koncentrera barnen så att de avdelningar som håller öppet ska ha maximalt antal barn.

- Det betyder att om jag har få barn här som behöver dagvård så kanske de barnen får fara till ett annat daghem, säger Monica Nyman, föreståndare på Malmögårdens daghem.

Monica Nyman
Monica Nyman Monica Nyman Bild: Yle/Sonja Rundt monica nyman

Vikariestop råder

Dessutom råder det vikariestop i Vasa, så medan daghemmen är stängda och barnen lediga ska personalen ta ut sin semester.

Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran uppskattar att man sparar några hundratusen euro på att koncentrera barn och ledigheter.

- Personalen är inte så glad. Det är ett år sedan vi tog i bruk det här systemet och vi har inte så många andra alternativ, säger Gammelgård.

Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa.
Lillemor Gammelgård Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist gammelgård

Under det en vecka långa höstlovet kommer det nya skärpta systemet att användas och staden har skickat ut brev till föräldrarna så att de i god tid ska kunna planera hur deras barn ska tas om hand under lovet.

- Förut förstod vi inte att vi borde meddela föräldrarna tidigare om lovtider och när daghemmen är stängda. Nu får de veta i ett tidigt skede hur vi ordnar dagvården, säger Gammelgård.

- Jag är förvånad över hur bra föräldrar lyckas ordna ledigt för sina barn, säger Nyman.

Avgift i alla fall

Under de perioder daghemmet är stängt måste man i alla fall betala dagvårdsavgift, eftersom staden erbjuder dagvård, men i ett annat dagis. Under julen, mellan den 21 och 31 december, kommer det i år att vara avgiftsfritt.

- Eventuellt kan vi ha höstlovet och sportlovet avgiftsfria nästa år, säger Gammelgård.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten