Hoppa till huvudinnehåll

Finländska bloggare gör reklam i smyg

instagram
instagram Bild: Nadine Mabinda Mobiltelefon,instagram

Att bloggare samarbetar med företag har blivit allt vanligare. Mot betalning kan en bloggare till exempel tala om en viss produkt eller upplevelse som företaget säljer. Problemet är att flera finländska bloggare låter bli att nämna att det handlar om kommersiellt samarbete, vilket lätt kan lura publiken.

Det finns enligt konsumentskyddslagen ett krav på att reklam ska kunna kännas igen som just reklam, och det berör alla kanaler och former, också sociala medier.

Men officiellt gäller reglerna endast proffsbloggare. Konkurrens- och konsumentverkets tolkning är ändå att också hobbybloggare, som till exempel driver en blogg vid sidan av ett annat jobb eller studier, borde vara lika tydliga.

- Om man vill ha publikens förtroende så ska man inte syssla med smygreklam. Det är i allmänhet inte i bloggarens intresse, berättar juristen Katri Väänänen.

dator
Publiken ska tydligt få veta vad som är reklam. dator Bild: Ed Gregory typing

Flera samarbeten

Trots det här hittar Yle Nyheter lätt flera exempel på mer eller mindre uppenbar reklam hos flera finländska bloggare och videobloggare - på webbsidor och på sociala medier.

En flicka i tonåren har till exempel drygt 120 000 följare på det sociala nätverket Instagram, där hon skriver om sina fina upplevelser i Florida med språkreseföretaget EF. Hon gör också detsamma på sina populära Youtubekanaler och sin blogg.

Palmer
Palmer Bild: Arja Lento solnedgång
Yle Nyheter har fått reda på att flickan har fått en del av sin språkresa betald i utbyte mot att berätta om den, men det framkommer ingenstans bland hennes olika inlägg. Enligt Väänänen borde det göra det.

- Hon borde skriva ut att den här kampanjen eller inlägget är gjort i samarbete med det och det företaget. Då uppstår ingen smygreklam, förklarar hon.

Väänänen tillägger att när det är en hobbybloggare så är det annonsören som har ett stort ansvar i att kräva det här av bloggaren.

Smygreklam på sociala medier

Bloggbild
Bloggbild Bild: Yle sociala medier
Men då vi kontaktar EF i Finland ser marknadsföringschef Saija Talsi inget problem med att deras bloggare låter bli att nämna om samarbetet med EF, åtminstone inte i de inlägg som förekommer på sociala medier.

Här kan det ändå vara skäl att nämna att både Youtube och Instagram är emot smygreklam på sina plattformar. De uppmanar sina användare att vara tydliga med om innehållet är producerat i samarbete med kommersiella aktörer, så att publiken inte blir lurad.

EF:s marknadsföringschef ville sedan inte uttala sig mer utan hänvisar oss istället till den tillträdande Finlandschefen Linda Pitkänen som ska kunna förklara saken bättre. Men hennes svar är inte så upplysande.

- Det kan jag tyvärr inte svara på för jag vet inte hur något bloggsamarbete ser ut. Jag sitter vid EF Irland och jobbar. Jag har ingenting med någon marknadsföring i de nordiska länderna att göra överhuvudtaget.

Hemligt samarbete

Samtidigt är Katri Väänänen på Konkurrens- och konsumentverket också oroad över att flera företag uppmanar bloggare till smygreklam.

- Företag tar kontakt med bloggare och föreslår samarbete, men kräver samtidigt att det ska förbli hemligt. Och det är förstås emot alla spelregler, konstaterar hon.

För att bättre få bukt med smygreklamen i bloggvärlden hoppas Konkurrens- och konsumentverket att folk anmäler misstänkta inlägg till myndigheten. Hittills har det kommit in väldigt få anmälningar.

Inga bloggare har heller tills vidare fällts för smygreklam i Finland trots att det redan i knappt två år har funnits myndighetsanvisningar om hur reklam ska identifieras på bloggar.