Hoppa till huvudinnehåll

Från mörka källaren till röda mattan

Ur själens källare
Rasmus Slätis och Elmer Bäck talar om Nya Rampens estetik. Ur själens källare Bild: Petfilms rasmus slätis

"Ur själens källare" är Peter Lindholms dokumentärfilm om Finlands internationellt mest framgångsrika teatergrupp, Nya Rampen. Filmen följer gruppens medlemmar Elmer Bäck, Rasmus Slätis och Jakob Öhrman under tre år.

Det är en resa från mörka källaren till den röda mattan och strålkastarljuset. I filmen samarbetar Nya Rampen med Institutet från Malmö och regissör Markus Öhrn. De sätter upp teaterpjäsen "Conte d'Amour" och bjuds in till världens viktigaste teaterfestivaler, bland annat Festival d'Avignon och Berliner Theatertreffen, och centrala scener som Volksbühne.

Dessutom visar filmen hur Elmer Bäck får huvudrollen i Peter Greenaways internationella långfilm om den ryske filmregissören Sergei Eisenstein och hur Nya Rampen som teatergrupp kommer med i filmen. "Eisenstein in Guanajuato" blev vald till tävlingsserien i Berlinale, som är en av tre centrala filmfestivaler i världen och får sin Finlandspremiär i september 2015.

Ur själens källare
På röda mattan under Berlinale. På skärmen synsfrån vänster Jakob Öhrman, Elmer Bäck, Peter Greenaway, Luis Alberti och Rasmus Slätis. Ur själens källare Bild: Petfilms jakob öhrman

Orginaltitel: Ur själens källare
30 dagar på Arenan
Dokumentären sändes första gången i Yle Fem år 2015.

Regi: Peter Lindholm
Produktion: Petfilms Oy, 2015

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Greenaway, Eisenstein och en röd flagga i rumpan

Filmen Eisenstein in Guanajuato är en spretig kavalkad av utmanande sex, namnuppräknande, teatralt skådespeleri och allmänt pellejönseri. Så kan den framstå för ett öga som trubbats av med konventionellt filmberättande.

Läs också