Hoppa till huvudinnehåll

Läroavtalet ger drömmarna en chans

Johanna Troberg.
Johanna Troberg med huskatten Tyke. Johanna Troberg. Bild: Yle/Mikael Kokkola jobb i östnyland

Det finns många vägar till ett eget yrke och en anställning. Johanna Troberg börjar i höst studera till smådjursskötare tack vare ett läroavtal.

Hus på landet
Den gamla ladugården är nu djurhotell. Hus på landet Bild: Yle/Mikael Kokkola saxby

Glada skall och villt viftande svansar möter oss när vi stiger in i djurhotellet i Saxby. Johanna Troberg har jobbat här från och till i några år. Nu får hon snart börja på heltid med ett läroavtal i fickan.

- Jag ville genast börja jobba här. För några år sedan då jag var arbetslös tog jag kontakt och fick hjälpa till ibland, säger Troberg.

- Det fina nu är att jag får både utbildning och lön under de cirka två år som mitt läroavtal pågår. Man kan säga att det är en dröm som nu uppfylls. Jag har alltid varit djurgalen.

Alltid djurgalen

I höst börjar hon studera till smådjursskötare vid Koulutuskeskus Salpaus i Lahtis. Periodvis kan det bli långa dagar.

- Ett par gånger i månaden är jag i Lahtis, annars är det fråga om distansstudier och en hel del hemuppgifter.

Det är ljust och prydligt inne på hotellet. Rummen i hund- och kattavdelningen är rätt stora och försedda med mjuka dynor och fåtöljer. Plats finns det för cirka 12 hundar och 7 katter. Också mindre smådjur kan få vård en tid.

Hundar och mänskor
Hela gänget. Johanna Troberg, Hanna och Neil Holmes med hundarna Lily, Sussie och Panda. Hundar och mänskor Bild: Yle/Mikael Kokkola niel holmes

- Mycket av min arbetsdag handlar om att vara ute och rasta hundarna. Vi går långa promenader. Det här är till all lycka inget skrivbordsjobb, säger Johanna Troberg.

Ingen semester

För familjeföretaget V.I. P Lemmikkihoitola är det ett stort steg att anställa Troberg. Dels är det fråga om en stor ekonomisk satsning, dels är det fråga om att växa och orka efter snart fyra år i branschen.

- Vi har nog märkt att det behövs en person till här på jobb, säger Hanna Holmes, som tillsammans med sin man Neil driver djurhotellet.

Med fyrbenta gäster på plats dygnet runt är familjen så gott som gift med sitt företag.

- Jag tror inte att vi har haft en enda ledig dag under de senaste fyra månaderna. Här är nog ibland en väldig cirkus med egna och andras hundar.

Vallhundar
Alltid på plats, vallhundarna Lily, Sussie och Panda. Vallhundar Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Kan bli fastanställd

Många av deras kunder kommer på nytt med sina djur. Ett gott vitsord tycker Hanna Holmes.

- Att ha en anställd här som redan från tidigare kan jobbet känns väldigt fint. Samtidigt förbinder vi oss nu att vidareutbilda Johanna.

Hur det sedan går efter det att läroavtalstiden är över återstår att se.

- När jag om några år har mina papper kan jag redan ett jobb, säger Johanna Troberg.

- Om allt går bra med vårt företag, så finns här säkert jobb för henne, säger Hanna Holmes.

Läs också