Hoppa till huvudinnehåll

Yle har tekniska problem som kan påverka svenska.yle.fi och Arenan. Vi utreder.

Tyck till om färjtrafiken

Föreningen Pro Nagu vill veta hur du tycker färjtrafiken mellan Pargas och Nagu fungerar. Undersökningen är ett sätt att hålla igång diskussionen om en fast väg.

Så här efter sommaren då trafiken mellan fastlandet och skärgården varit som livligast har föreningen Pro Nagu skickat ut en enkät om färjtrafiken mellan Pargas och Nagu.

- Det är en trafikundersökning riktad till alla olika typer av trafikanter. Enkäten finns på tre språk och det är fritt fram för alla som har en åsikt att tycka till, berättar Pro Nagus ordförande Annastina Sarlin

Hot om indragna turer

Annastina Sarlin från Pro Nagu
Annastina Sarlin hoppas många ska tycka till om färjtrafiken. Annastina Sarlin från Pro Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus pro nagu

Under sommaren tycker Sarlin att trafiken har fungerat bra men i bakgrunden finns diskussionen från i fjol, då NTM-centralen planerade dra in turer mellan Pargas och Nagu. Bland annat fanns det planer på att slopa en del natturer. Genom att nu kartlägga behovet vill Pro Nagu vara redo om planerna åter skulle bli aktuella.

- Vi är oroliga för att historien ska upprepa sig. Vi vill utreda behovet och vad som är rimliga kötider för att en människas vardag ska fungera, säger Sarlin.

Har du själv fyllt i enkäten?

- Ja det har jag. Den är enkel och det går snabbt att svara.

Vad svarade du då, vad är en optimal väntetid?

Mås kollar in färjan mellan Pargas och Nagu
Söndagen den 6 september är sista dagen att svara på enkäten. Mås kollar in färjan mellan Pargas och Nagu Bild: Yle/Christopher Marins pargasfärjan

- Jag kan tänka mig att vänta 15 minuter på morgonen, men att vara utan nattrafik går inte.

- Jag ser det också som ett hot om det inte finns tillräckligt många turer på morgon och eftermiddag då det är många som åker fram och tillbaka. Risken att man inte ryms med på färjan och inte kan ta sig till sitt arbete är en stressfaktor man inte vill ha i sin vardag, säger Sarlin.

Hålla liv i diskussionen om fast väg

Ännu denna vecka är det möjligt att svara på enkäten. Här hittar du enkäten på nätet. Alternativt kan blanketten fyllas i på posten i Nagu. Sista dagen att svara på enkäten är på söndag 6 september. Annastina Sarlin hoppas på många svar.

- Vi fick ungefär 400 svar på en vecka och då går det ju ännu att svara den här veckan så det ser bra ut. Det ska bli intressant att se var majoriteten anser att smärtgränsen går.

Resultatet från enkäten blir enligt Sarlin ett viktigt underlag för fortsatta förhandlingar och diskussion. Pro Nagu har länge jobbat för en fast väg till Nagu och ordnade bland annat under våren ett stort seminarium i Framnäs där både politiker och tjänstemän deltog. På det här sättet hoppas nu föreningen hålla diskussionen om en fast väg till Nagu på agendan.

- Ja det här är ett litet steg i det arbetet. Personligen tycker jag att det som nu behövs är en konsekvensbedömning av vilka ekonomiska effekter en fast väg skulle ha, säger Sarlin.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland