Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn råvaror och lagad mat

Svamp och lök till ragu
Svamp används ofta i Strömsös kök. Svamp och lök till ragu Bild: Svenska Yle / Strömsö rödlök

I Strömsös kök lagas ofta mat av udda råvaror, svampar, vilda örter och växter samt överblivna rester och mat som kan frysas ner och ätas senare. Här är några tips på hur du kan variera din matlagning.

Vad gör du med dina matrester? Hur pimpar du din vardagsmat? Skicka in bilder på dina bästa matrester!

Vegetariska rätter:

Soppa på ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche
Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern! Hönsbuljongen i receptet kan naturligtvis bytas mot vegetarisk.
Soppa pa ugnsbakad zucchini och zucchinibrioche

Fiskrätter:

Paul och Jonathan tar sig an skräpfisk.
Paul och Jonathan lagar mat av sk skräpfisk Paul och Jonathan tar sig an skräpfisk. Bild: Svenska Yle / Strömsö jonathan jontti granbacka

Gädda med kantareller och västerbottensost
Gädda är en elegant fisk, när man väl vet hur man ska tillaga den. I t ex Frankrike och Tyskland anses gäddan vara en verklig gourmetfisk. Här kommer vår version på gourmetgädda. En kombination av fiskfilé med färsröra mellan som vi smaksätter med kantareller och smakrik ost.
Gädda med kantareller och vasterbottensost

Paul Svensson och Jonathan Granbacka slog ett slag för det vi i folkmun kallar skräpfisk, d v s god fisk vi dock undviker för alla små ben som är svåra att plocka bort. Istället för att ge de små liven till katten lagade Paul tre utsökta rätter av braxen id.och mört.

Smörbakad braxen
Fisk och smör, det är en oslagbar kombination. Baka av en saftig filé av braxen i ugnen med, ja, rätt mycket smör, då blir det gott ser ni!
Smörbakad braxen

Franska fiskbullar av id
Id och mört är fiskar som passar utmärkt till fiskfärs, det gäller både för konsistensen och smaken. Här använder vi den större karpfisken id till eleganta franska fiskbullar, så kallade queneller.
Franska fiskbullar av id

Gravad mört med Nobis dressing
Gravning är ett bra sätt att tillaga småbeniga fiskar. Mört, som har en mycket god smak, gör sej bra som gravad. Här serveras mörten som en matig macka på sött bröd med potatis och ägg.
Gravad mort med Nobis dressing

Kötträtter:

Mat med kärnhus
Kycklingrätt med kärnhus. Mat med kärnhus Bild: Svenska Yle / Strömsö kärnhus

Kärnhus
Det här kycklingrätten är egentligen baserad på olika typer av kärnor och kärnhus, många som vi vanligtvis slänger kan bli en fantastisk måltid. Fruktkött och kärnhus har väldigt olika karaktär och här försöker jag visa på hur kul och intressant det kan bli när man särhåller dem.
Kärnhus

Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp
Vid infrysning: Kyl lasagnen och lägg först plastfolie tätt runt formen. Avsluta med aluminiumfolie. Vid återuppvärmning värm lasagnen på hög värme, 220°C, för att få en ny krispig yta. Servera med nystekt svamp, toppa med lufttorkad skinka och lite färska örter.
Lasagne med lufttorkad skinka och karljohansvamp

Svampbräserat grishjärta och lättrökt njure.
Svampbräserat hjärta och lättrökt njure Svampbräserat grishjärta och lättrökt njure. Bild: Svenska Yle / Strömsö endive

Svampbräserat grishjärta med sallad på lättrökt njure, granatäpple och endive
För många låter inälvsmat kanske som något man helst väljer bort från menyn, men rätt tillagat så döljer det sig en härlig smakupplevelse för en liten summa!
Svampbräserat grishjärta med sallad pa lättrökt njure, granatäpple och endive

Grillad högrev med varm potatissallad och barbequeketchup.
Mat som blivit över kan vara minst lika fina råvaror som färska. Här bjuder Paul på en härlig grillmeny med allt från grytkött till överblivna vinskvättar i recepten.
Grillad högrev med varm potatissallad och barbequeketchup

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.