Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn verkstadsmaterial och idéer

Fönster och dörrar hemma hos Jim.
Fönster och dörrar hemma hos Jim. Fönster och dörrar hemma hos Jim. Bild: Svenska Yle / Strömsö rester och gäster på strömsö

Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.

Trä:

Bygg ett skåp till överblivna lådor
Kasta inte bort hela möbeln fast en del av den är sönder. Två överblivna lådor kan komma väl till pass om du plötsligt behöver ett litet skåp.

Ett moderniserat skåp från 1950- eller -60-talet.
Ett moderniserat skåp från 1950- eller 1960-talet. Ett moderniserat skåp från 1950- eller -60-talet. Bild: Svenska Yle / Strömsö rester och gäster på strömsö

Gamla lådor med zinkade hörn och fin patina kan t ex bli en funktionell hurts för räkningar eller oförglömliga kärleksbrev.
Lådor blir skåp

Ett gammalt skåp blir modernt
Möbler från 1950- och 1960-talen är egentligen ganska välgjorda. Det var en tid när man fortfarande använde massivt trä som stomme i skåp, bord och andra möbler, en tid innan spånskivan.
Ett gammalt skåp blir modernt

Återanvänd ett 80-tals klädskåp
Förr eller senare börjar möblemanget kännas litet gammalt, men istället för att slänga bort skåp, bord, stolar eller sängar kan man låta fantasin dansa ett varv över dem och förvandla dem till något fint. Här tar sig Jim an ett gammalt klädskåp, men i artikeln finns också länkar till andra finurliga förvandlingar.
Återanvänd ett 80-tals klädskåp

Tvåbent bord
Jim sågar ett litet bord det itu och förvandlar det till två tvåbenta bord istället.
Tvåbent bord

Jims restaurerade bord från 1960-talet.
Restaurerat bord från 1960-talet Jims restaurerade bord från 1960-talet. Bild: YLE/Strömsö matbord

Restaurera ett 60-tals bord
Det är svårt att hitta ett riktigt bra soffbord. Det skall vara stadigt och tillräckligt stort så att man kan äta kvällsmackan vid det, men ändå inte ta för mycket plats. Det skall också vara passlig högt i förhållande till soffor och stolar och vara gjort i rätt träslag eller målat i en passlig färg. Om du hittar drömbordet med små skavanker fpr du här tips på hur du restaurerar ytor och ben.
Restaurera ett 60-talsbord

Bänkar av stockhalvor
Det tar en timme att snickra, men före bänkarna är torra och målade får man räkna med några veckor. Du behöver en ca 70 cm lång stock, några rundstavar och målfärg. Den största utmaningen är att få stocken halverad.
Bänkar av stockhalvor

Metall:

Komposteringslåda
Att kompostera mat kräver en tät låda. En gammal frysbox fungerar därför fint till det! När du inte behöver köpa eller bygga något nytt så gör du en miljötjänst. Det blir återanvändning i dubbel bemärkelse!
Frysbox som komposteringslåda

Skulptur av armeringsjärn och gammal takplåt
Jims skulpteringsprojekt började med ett huvud i järn och plåt, men att skulptera är roligt och till sist blev det en hel kropp som sitter på en stol.
Skulptur av armeringsjärn och gammal takplåt

Arkitektoniska lösningar:

Lyktorna hissas upp.
Upphängda lyktor i växthuset Lyktorna hissas upp. Bild: YLE/Strömsö lykthållare

Lyktor till växthuset
Åtta gamla fönster blev två stora lyktor som hänger permanent uppe under taket i växthuset på Strömsö. Lyktorna hissades upp med hjälp av block och rep och fästes sedan i taket med kättingar. Jim fixade dessutom två lykthållare i trä på vilka man kan hänga åtta vanliga lyktor med ljus i. Lykthållarna kan också hissas upp och ner när lyktorna skall tändas och släckas.
Lyktor till växthuset

Kopiera form och mönster från förr
Jim och Johan Ångerman besöker Kristinestad och tittar på olika objekt där man använt sig av kopiering av olika slag. Det kan bli rätt harmoniskt om huskroppar i en stadsmiljö kopieras eller byggs lika till formen, varefter den individuella prägeln sätts med detaljer och färg.
Kopierad arkitektur i Kristinestad

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk