Hoppa till huvudinnehåll

Delta i Hungerdagen via Tongåvan

Gita Subedi, som är en av Nepal Röda Kors frivilliga inom psykosocialt stöd delar ut vatten åt barn
Gita Subedi, som är en av Nepal Röda Kors frivilliga inom psykosocialt stöd delar ut vatten åt barn i Nepal Gita Subedi, som är en av Nepal Röda Kors frivilliga inom psykosocialt stöd delar ut vatten åt barn Bild: Mirva Helenius gita subedi

Hungerdagsinsamlingen samlar medel för katastroffonden. Röda Korsets frivilliga hjälpare är på plats runt om i världen och du bestämmer om de kan skapa hopp och skydd till de nödställda

I år arrangeras Hungerdagsinsamlingen för 35. gången. Den första Hungerdagen ordnades 1980 för att hjälpa offren för hungersnöd i Östafrika, därifrån namnet Hungerdagen. Då uppmuntrades villiga människor att äta lätt på en dag och donera de sparade pengarna till insamlingen

Team förbereder sig för att söka bort liket av en Ebola misstänkt 28-åring i Kalihun, SIerra Leone
Team förbereder sig för att söka bort liket av en Ebola misstänkt 28-åring i Kalihun, SIerra Leone Team förbereder sig för att söka bort liket av en Ebola misstänkt 28-åring i Kalihun, SIerra Leone Bild: Aapo Huhta / Finnish Red Cross smittsamma sjukdomar

Visste du att

  • Konflikten i Syrien inleddes våren 2011 som en följd av protesterna under den arabiska våren.
  • Frivilliga inom Röda Halvmånen är på plats både i Syrien och i grannländerna, till exempel på flyktinglägret i Azraq i Jordanien.
  • Genom att bidra hjälper du frivilliga att leverera mat, vatten, basutrustning och första hjälpen till de nödställda. Du hjälper dem att rädda liv.

Syrien och Nepal är just nu i fokus

Hjälp behövs runt om i världen. Den värsta humanitära krisen pågår just nu i Syrien. Striderna där har pågått i åratal och har lett till att hälsovårdssystemet kollapsat och till att miljoner människor har tvingats lämna sina hem.

Nepal i sin tur håller på att återhämta sig efter jordbävningen i våras, som ledde till att många människor har tvingats börja om från noll. Svårast drabbade är de som bor i avlägset belägna bergsbyar.

Inga öronmärkta pengar

Röda Korsets volontärer är närvarande överallt i världen. Med allas vår hjälp ingriper Röda Korset snabbt, oberoende om det handlar om en naturkatastrof eller en konflikt i utlandet eller krishjälp i Finland.

Hjälpen förs fram av Röda Korsets egna volontärer. För att kunna hjälpa behöver de bl.a. utbildning, första hjälpen-utrustning och skyddsplagg, tält, filtar, vattendunkar och mat för att dela ut till de nödställda.

Insamlingsmedlen är inte på förhand reserverade för något givet biståndsmål och det gör att Röda Korset snabbt kan hjälpa när en katastrof inträffar.

Mentalt stöd

Raisa Kaukonen är aktiv som Finlands Röda Kors volontär inom mentalt stöd. Hon stöder anhöriga i samband med olyckor och efterspaningar. De som är frivilliga inom mentalt stöd utbildas till att förstå hur en chockad människa fungerar, så att de kan handla rationellt under en krissituation. Genom att delta i Hungerdagen hjälper du Raisa att hjälpa.

Finlands Röda Kors volontärer inom mentalt stöd bistår människor under både olyckor och efterspaningar. Volontärerna stödde anhöriga bland annat i samband med flygolyckan i Jämijärvi och vid skolskjutningarna i Jokela och Kauhajoki.

Röda korsets Raisa Kaukonen
Raisa Kaukonen, Röda korset Röda korsets Raisa Kaukonen Bild: Copyright 2014 Finnish Red Cross raisa kaukonen

Ge ditt bidrag:

1. Ring 0600 12220 (20,28 €/samtal + lna/msa)

2. Skicka textmeddelandet SPR till 16499. SMS-bidraget kostar 15 €.

3. Betala in en summa direkt till katastroffondens konto: IBAN: FI06 2219 1800 0680 00

Hungerdagsinsamlingen synd i gatubilden 17 - 19.9.2015

Hungerdagsinsamlingen startar i Tongåvan fredagen den 4.9.2015 kl 19.30

Läs också

Nyligen publicerat - Vega