Hoppa till huvudinnehåll

Den förste dansken uppe i rymden

Klockan 07.37 på onsdag morgon lyfte rymdkapseln Sojuz från Kosmodromen i Bajkonur i Kazakstan. Ombord fanns Andreas Mogensen som blir den förste dansken i rymden. Med sig har han bland annat legofigurer.

Danmarks förste astronaut Andreas Mogensen är nu på väg mot den internationella rymdstationen ISS tillsammans med kosmonauterna Aydyn Aimbetov från Kazakstan och Sergej Volkov från Ryssland. Efter avfärden meddelades från kosmodromen i Bajkonur att besättningen mår bra och att allt är som sig bör ombord på rymdkapseln.

De väntas docka vid rymdstationen inom två dygn. Ett av syftena för rymdresan är att förse ISS med en ny Sojuz-kapsel. Den som de tre nu färdas i ska lämnas kvar på rymdstationen och återresan görs i en äldre farkost.

I Danmark råder rena rama rymdfebern och flera medier direktrapporterade inför avfärden.

Mogensen packade med sig lego-gubbar

USA:s federala för rymdfart NASA tillåter sina astronauter att ta med upp till 20 saker till rymden. De får väga högst 700 gram totalt. Sojuz är aningen generösare och Mogensen fick packa en nylonväska med en maximal vikt på ett kilo.

Bland andra Sveriges radio rapporterar att Mogensen valde att ta med sig böcker av författarna HC Andersen och Sören Kirkegaard, ett gäng legofigurer och en dansk flagga.

Det är klassiskt att packa med sig saker som symboliserar ens land eller ens hemstad. Enligt NASA är flaggor och banderoller från ens hemort, gamla universitet eller favoritlag vanligt att ta med sig i rymden. Fotografier på anhöriga brukar finnas med i packningen, men också musik.