Hoppa till huvudinnehåll

En kompass för ungdomar

Anna-Lena Starck arbetar med uppsökande undomsarbete i Jakobstad.
Anna-Lena Starck har jobbat i fem år med uppsökande ungdomsarbete. Anna-Lena Starck arbetar med uppsökande undomsarbete i Jakobstad. Bild: Yle/Elin Willows anna-lena starck

Det finns många ungdomar utan vare sig studieplats eller jobb. Samtidigt finns det mycket byråkrati i Finland. Det är där det uppsökande ungdomsarbetet kommer in.

I början av 2011 trädde den nya ungdomslagen i kraft. Då blev kommunerna skyldiga att arrangera uppsökande ungdomsarbete.

Anna-Lena Starck är utvecklingspsykolog till utbildningen och har jobbat med det uppsökande ungdomsarbetet i Jakobstad sedan starten 2010.

- Det handlar om att hjälpa ungdomar att hitta de tjänster de behöver, att hjälpa dem hitta något att göra, säger Starck.

Det finns mycket byråkrati.

Vägvisare

Det uppsökande ungdomsarbetet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 25 år som inte har studieplats, arbete eller är hemma med barn.

När ungdomslagen trädde i kraft blev skolor också skyldiga att rapportera till det uppsökande ungdomsarbetet i hemkommunen om en person under 25 år hoppade av sin plats.

- Då tar vi kontakt med ungdomen och berättar vilka vi är och vad vi gör, säger Anna-Lena Starck.

Starck berättar att arbetet till en stor del går ut på att hjälpa ungdomarna att hitta varifrån de ska söka pengar, hur man hittar till Arbets- och näringsbyrån, och andra ärenden.

- Det finns mycket byråkrati, konstaterar Anna-Lena Starck.

Finns inga dumma frågor

Anna-Lena Starck och hennes kollega på det uppsökande ungdomsarbetet går alltid ut och presenterar sig för hela upptagningsområdets nior. Dessutom har de ett samarbete med försvarsmakten.

Det är en viktig del av jobbet, menar Starck, att visa sig, så att tröskeln sedan blir låg när man hamnar i en situation där man behöver hjälp.

- Man kan kontakta oss i både stora och små frågor, det finns inga dumma frågor, säger Anna-Lena Starck.

Resurserna knappa

Men att visa upp sig för ungdomarna på olika evenemang hinner Anna-Lena Starck och hennes kollega inte alltid med.

Det uppsökande ungdomsarbetet i Jakobstad har fem kommuner att täcka upp. Förutom Jakobstad hör också Nykarleby, Pedersöre, Kronoby och Larsmo till området.

- Vi är bara två i hela regionen, och vi träffar ungdomarna där de vill träffas, det måste vi prioritera, säger Anna-Lena Starck.

Varierande arbetsdagar

Anna-Lena Starck behöver inte sitta framför datorn hela dagarna i sitt arbete. Det är ett varierande jobb som kan innebära att följa med nån av ungdomarna på läkarbesök, hålla kontakt med flertalet myndigheter och så förstås höra av sig till flera ungdomar, både via telefon och meddelanden.

I fem år har Anna-Lena Starck jobbat med uppsökande ungdomsarbete, men hon tycker det är svårt att se några speciella trender.

- Ibland är det drogproblematik och andra gånger är det svårare för ungdomarna att komma på vad de vill göra, säger Starck.

Men hon säger också att det tar tid innan man i det här jobbet får det nätverk som behövs. Innan Anna-Lena Starck började här fanns det inte uppsökande ungdomsarbete, och med tiden har hennes och kollegan Åsa Lunds nätverk blivit större, vilket är viktigt i arbetet.

”Tack”

Det skiljer sig från fall till fall hur länge man har kontakt med de unga. Det kan vara allt från ett samtal till en kontakt under flera år.

Idag står många ungdomar utanför studie- eller arbetslivet, och det är därför det uppsökande ungdomsarbetet finns.

- Det är dyrt för samhället när ungdomar står utanför, och samhället behöver alla, säger Anna-Lena Starck.

Emellanåt är det ett frustrerande jobb, säger Starck, men det finns förstås också det motsatta i arbetet, konstaterar hon:

- Det finaste man kan få är ett tack.

Läs också