Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare kräver intensivare vargjakt

Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp.
Jill Christiansen önskar att fårfarmarna skyddas istället för vargen. Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp. Bild: Yle/Peter Petrelius får,jill christiansen,lamm,stentorp

Nyligen påträffades tretton dödade får i Salo. Misstankarna riktade sig genast mot den vargflock på tio individer som på senare tid rört sig i trakten.

Flockens framfart väcker oro bland lokala fårfarmare. Också Finlands jägarförbund föreslår intensivare jakt på varg.

Jill Christiansen har ett femtiotal får i Pargas. Hon är inte nöjd med myndigheternas bemötande och är väldigt bekymrad över vargdiskussionen. Hon anser att det är vargarna som skyddas, inte fårfarmarna och deras avelsdjur.

– Det handlar inte bara om att man mister sina djur och sedan får ersättning. Det är ett långt avelsarbete som går till spillo. Vargen hör inte hit, den trivs bäst i ödemarken.

Jill Christiansen önskar jakt på vargar som rör sig i bebyggelsen. Finlands jägarförbund är inne på samma linje, där föreslår man nu för Jord- och skogsbruksministeriet att två vargar per flock ska skjutas för att förebygga skador på boskap. I praktiken skulle det innebära till och med 80 vargar i hela landet.

Jörgen Hermansson, viltvårdsplanerare vid Egentliga Finlands viltvårdsdistrikt, säger att det finns en uppenbar risk för nya angrepp inom vargarnas revir.

– Vargangrepp är vanligast på lugna ställen långt borta från bebyggelse där ingen rör sig.

 • Blomhav efter terrorattacken i Manchester den 23 maj 2017. Många av offren var unga eller barn.

  Terrorattacken i Manchester: Gärningsmannen identifierad, polisen utreder om han fick hjälp

  Läs en sammanfattning av det vi vet om dådet i Manchester.

  Polisen har meddelat att den misstänkta självmordsbombaren är 22-åringen Salman Abedi. Han uppges ha varit känd av polisen och säkerhetspolisen sedan tidigare, men ska inte ha varit del i en aktiv utredning eller bedömts som en risk. 22 personer dog i terrorattacken och flera av offren är barn eller unga.

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland