Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare kräver intensivare vargjakt

Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp.
Jill Christiansen önskar att fårfarmarna skyddas istället för vargen. Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp. Bild: Yle/Peter Petrelius stentorp

Nyligen påträffades tretton dödade får i Salo. Misstankarna riktade sig genast mot den vargflock på tio individer som på senare tid rört sig i trakten.

Flockens framfart väcker oro bland lokala fårfarmare. Också Finlands jägarförbund föreslår intensivare jakt på varg.

Jill Christiansen har ett femtiotal får i Pargas. Hon är inte nöjd med myndigheternas bemötande och är väldigt bekymrad över vargdiskussionen. Hon anser att det är vargarna som skyddas, inte fårfarmarna och deras avelsdjur.

– Det handlar inte bara om att man mister sina djur och sedan får ersättning. Det är ett långt avelsarbete som går till spillo. Vargen hör inte hit, den trivs bäst i ödemarken.

Jill Christiansen önskar jakt på vargar som rör sig i bebyggelsen. Finlands jägarförbund är inne på samma linje, där föreslår man nu för Jord- och skogsbruksministeriet att två vargar per flock ska skjutas för att förebygga skador på boskap. I praktiken skulle det innebära till och med 80 vargar i hela landet.

Jörgen Hermansson, viltvårdsplanerare vid Egentliga Finlands viltvårdsdistrikt, säger att det finns en uppenbar risk för nya angrepp inom vargarnas revir.

– Vargangrepp är vanligast på lugna ställen långt borta från bebyggelse där ingen rör sig.

  • Österrike skrällde – tog poäng mot storfavoriten

    Frankrike fick nöja sig med 1–1 mot Österrike.

    Österrike chockade Frankrike i fotbolls-EM. Storturneringsdebuterande Österrike tänjde sig till oavgjort 1–1 mot en av turneringens största mästarkandidater.

  • Två efterskalv skakade Kos

    Invånare sökte sig långt bort från byggnader.

    Invånare och turister på den grekiska ön Kos kände av två efterskalv på lördag kväll med ett par minuters mellanrum. Skalven hade en magnitud på 4,4 respektive 4,6, uppger det geologiska institutet i Aten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland