Hoppa till huvudinnehåll

Fårfarmare kräver intensivare vargjakt

Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp.
Jill Christiansen önskar att fårfarmarna skyddas istället för vargen. Jill Christiansen med några av sina får i Stentorp. Bild: Yle/Peter Petrelius stentorp

Nyligen påträffades tretton dödade får i Salo. Misstankarna riktade sig genast mot den vargflock på tio individer som på senare tid rört sig i trakten.

Flockens framfart väcker oro bland lokala fårfarmare. Också Finlands jägarförbund föreslår intensivare jakt på varg.

Jill Christiansen har ett femtiotal får i Pargas. Hon är inte nöjd med myndigheternas bemötande och är väldigt bekymrad över vargdiskussionen. Hon anser att det är vargarna som skyddas, inte fårfarmarna och deras avelsdjur.

– Det handlar inte bara om att man mister sina djur och sedan får ersättning. Det är ett långt avelsarbete som går till spillo. Vargen hör inte hit, den trivs bäst i ödemarken.

Jill Christiansen önskar jakt på vargar som rör sig i bebyggelsen. Finlands jägarförbund är inne på samma linje, där föreslår man nu för Jord- och skogsbruksministeriet att två vargar per flock ska skjutas för att förebygga skador på boskap. I praktiken skulle det innebära till och med 80 vargar i hela landet.

Jörgen Hermansson, viltvårdsplanerare vid Egentliga Finlands viltvårdsdistrikt, säger att det finns en uppenbar risk för nya angrepp inom vargarnas revir.

– Vargangrepp är vanligast på lugna ställen långt borta från bebyggelse där ingen rör sig.

Läs också

Åboland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Åboland