Hoppa till huvudinnehåll

Kongos "Terminator" står åtalad för krigsbrott - våldtog och mördade

Kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda
Bosco Ntaganda kommer ursprungligen från Rwanda, men flydde därfrån under folkmordet 1994 och blev rebell och soldat i Kongo. Kongolesiske krigsherren Bosco Ntaganda Bild: EPA/Peter Dejong / POOL östra kongo

Rättegången mot den förre kongolesiske rebelledaren Bosco Ntaganda har börjat i Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Ntaganda, grundaren till rebellorganisationen M23, står åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Han förnekar sin skuld till alla 18 åtalspunkter, som inkluderar mord, våldtäkt och rekrytering av barnsoldater.

Ntaganda, kallad "Terminatorn", är känd för sina tunna mustacher, sina cowboyhattar och sin kärlek till lyxrestauranger.

Han beskrivs som en karismatisk man som tjänade stora pengar genom att beskatta gruvorna i östra Kongo.

- Att se Bosco Ntaganda i den åtalades bänk sänder en kraftig signal till andra som gjort sig skyldiga till grova övergrepp i Kongo, en dag kan de också stå åtalade. Att det tog så länge att få Ntaganda inför rätta visar att mer internationellt samarbete behövs i de här fallen, säger Geraldine Mattioli-Zeltner från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Höll flickor som sexslavar

Mer än 2000 av hans offer kommer att delta i rättegången, bland annat barnsoldater som kommer att vittna mot honom.

Ntaganda stred i olika rebellgrupper men också i den kongolesiska armén.

41-årige Ntaganda, ursprungligen tutsi från Rwanda, står åtalad för att ha mördat åtminstone 800 civila i räder mot byar i Demokratiska republiken Kongo mellan år 2002 och 2003.

Han åtalas också för att rutinmässigt ha våldtagit flicksoldater och hållit dem som sexslavar. Flickorna kunde när som helst utnyttjas av soldaterna i Ntagandas armé, de kallades för en "allmän gryta".

Han beskrivs av åklagaren Fatou Bensouda som "minst lika farlig" som den ugandiske krigsherren Joseph Kony, också han efterlyst av ICC.

På flykt i sju år

Ntaganda överlämnade överraskande sig själv till ICC på amerikanska ambassaden i Rwandas huvudstad Kigali år 2013. Han ska då ha förlorat en maktkamp mot en annan krigsherre och hans överlämnande har tolkats som ett sätt att försöka rädda sitt eget skinn.

Han hade då varit på flykt i sju år efter att ICC utfärdade en arresteringsorder 2006.

Bosco Ntaganda var en del av rebellgruppen Union of Congolese Patriots, ledd av Thomas Lubanga som år 2014 dömdes till 14 års fängelse av ICC för att ha rekryterat barnsoldater. Ntaganda är den fjärde som åtalas i ICC för det fruktansvärda våldet i Kongo.

Ntaganda var också en av ledarna till M23-rebellgruppen, som stred mot den kongolesiska armén fram till 2013, när ett fredsavtal ingicks.

Värsta konflikten sedan andra världskriget

De östra delarna av Kongo har varit i krigstillstånd i 20 år. Våldet är kopplat till etniska rivaliteter och kampen om makten över mineralerna i området.

Grovt sett började oroligheterna började år 1994 när en del av de etniska hutuerna som misstänktes för folkmordet i Rwanda flydde in i östra Kongo.

Ntaganda är en av ett dussintal Afrikaner som har varit gripna av ICC. Domstolen har ofta kritiserats för att bara ha afrikanska ledare som mål. Rättegången mot Ntaganda väntas vara lång och svår och ta flera månader.

Om han döms kommer han att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

Konflikten i Kongo har krävt uppskattningsvis till och med fem miljoner liv och är den dödligaste konflikten för civila sedan andra världskriget.

FN:s största fredsbevararstyrka på över 20 000 man finns i östra Kongo, men har inte lyckats göra mycket för att få ett slut på konflikten.