Hoppa till huvudinnehåll

Konstrunda i historisk bruksmiljö

Konstnärerna Micaela Lappalainen, Ann Pelanne, Jan Lappalainen, Viviann Seege och Pia Westerberg deltar i Konstrundan.
Konstnärerna Micaela Lappalainen, Ann Pelanne, Jan Lappalainen, Viviann Seege och Pia Westerberg deltar i Konstrundan. Konstnärerna Micaela Lappalainen, Ann Pelanne, Jan Lappalainen, Viviann Seege och Pia Westerberg deltar i Konstrundan. Bild: Yle/Monica Slotte skogby bruk

Under veckoslutet öppnar 30 västnyländska konstnärer sina ateljéer för besökare. I Skogby bruk inspireras de av vatten, ljus och natur.

Glaskonstnären Micaela Lappalainen har vuxit upp i Skogby bruk och präglats av miljön där.

Hon pekar ut träsket, masugnen och vattenfallet. Som barn bodde hon i det gamla saltmagasinet som var till hälften ovanför vatten.

- Man kan säga att jag levde i vatten och vatten har också påverkat mig starkt i min konst.

Hon deltar i årets Konstrunda med glasföremål i olika kulörer.

Glaskonst av Micaela Lappalainen visas i Skogby bruk under Konstrundan
Glaskonst av Micaela Lappalainen Glaskonst av Micaela Lappalainen visas i Skogby bruk under Konstrundan Bild: Yle/Monica Slotte micaela lappalainen

- Jag har alltid varit väldigt fascinerad av ljus och skugga och glas kan förmedla de här aspekterna väldigt starkt. Jag brukar lyfta upp föremål mot ljuset för att se hur det bryts mot glas eller annat som är genomskinligt, berättar Micaela Lapplainen.

Naturnära inspiration

Micaelas son Jan Lappalainen deltar med akvareller och oljemålningar som präglats av den omgivande naturen.

Konstnären Pekka Lappalainen på Skogby bruk deltar i Konstrundan
Jan Lappalainen hänger sin konst i Skogby Konstnären Pekka Lappalainen på Skogby bruk deltar i Konstrundan Bild: Yle/Monica Slotte pekka lappalainen

- Om vintrarna handlar det mera om inre stämningslandskap som kan vara något mörkare.

Jan Lappalainen tycker det är givande med besökare som har åsikter och frågor.

- Under fjolårets konstrunda var det ganska många som kom hit. Det är roligt att människor är intresserade av min konst och kommer med respons. Ofta kan de fråga vad jag har tänkt och inspirerats av och det kan ibland vara svårt att svara på.

Stjärnögda holkar och fotografier

I källaren från 1700-talet presenterar keramikern Viviann Seege holkar som kan hysa riktiga fåglar eller ljus.

- Jag älskar fågelholkar, de är söta och inger trygghet. Jag tycker om att ha flera i rad. Nästa år har jag kanske invånare i den som har dränering mot fukt.

Fotokonstnären Ann Pelanne finns också på plats i Skogby men henne kan man under veckoslutet träffa i Hangö. Hon jobbar med en slags abstraktion som gör att bilderna ibland rör sig på gränsen mellan fotografi och måleri.

- Det har funnits tävlingsjuryn som har flyttat om mig i en annan kategori än de först tänkt. Mina bilder rymmer alla en berättelse och det ska bli roligt att höra om Konstrundans besökare ser samma historia som jag. Jag vill också gärna diskutera fotografiet som uttrycksform och hur människor uppfattar det.

Smyckeskonstnären Pia Westerberg deltar i Konstrundan 2015 i Ekenäs
Smyckeskonstnären Pia Westerberg visar gärna hur hon jobbar Smyckeskonstnären Pia Westerberg deltar i Konstrundan 2015 i Ekenäs Bild: Yle/Monica Slotte pia westerberg

Smyckeskonstnären Pia Westerberg hälsar välkommen till sitt arbetsrum i Ekenäs. Hon tycker att det är givande att besöka Skogby bruk och bekanta sig med kollegernas verk.

- Det är roligt att se att vi är i samma båt även om vi är mycket olika till uttryckssättet.

Verkstäder och konstparad

Under Konstrundan är ateljéerna öppna 5-6 september mellan klockan 12 och 18.

Under Konstens fredag ordnar Stiftelsen Pro Artibus i samarbete med konstnärsgruppen Happy Magic Society en konstparad. I paraden deltar elever i årskurs 2 från olika skolor i Ekenäs. Paraden når cirka klockan 10.30 övre änden av Kungsgatan. Allmänheten bjuds in både i paraden och på avslutningsfesten vid Elverket klockan 11.

Mera information finns det på Konstrundans egen webbplats.

Läs också