Hoppa till huvudinnehåll

OK Trian – orienteringens erfarna debutant

Då tre klassiska orienteringsföreningar slår sig samman finns det gott om erfarenhet, kunnande och hunger bland medlemmarna.

Därför är det ingen överraskning att östnyländska OK Trian låtit tala om sig redan under debutsäsongen. Men då FM-hösten inleds ska elitorienterarna upp till bevis.

På herrsidan har OK Trian visat upp en imponerande bredd i sommar. I Jukolakavlen, som kan ses som ett slags föreningsmätare på elitnivå, tog OK Trian en 22:a plats och var sjunde bästa finländska förening.

Bland FSO-föreningarna var Trian både etta och tvåa, då klubbens andra lag slutade på 62:a plats och slog IF Femman från Korsholm, som kom i mål som nummer 88.

På damsidan var Pargas IF:s damer bäst bland FSO-föreningarna med sin 53:e plats. OK Trians kvartett slutade på 70:e plats och IF Femman var 79:a.

I FSOM tog herrarna allt

Orienteraren Tobias Henriksson, OK Trian, april 2015
Tobias Henriksson bytte Pargas IF mot OK Trian då den nya storföreningen grundades. Orienteraren Tobias Henriksson, OK Trian, april 2015 Bild: Yle ok trian

FSOM i Karleby och Kronoby blev en enda lång segerfest för Trianherrarna.

Tobias Henriksson vann guld både i sprint och långdistans. I sprinten blev det kvadrupelseger för klubben då Topi Penttinen tog silver, Filip Brunell brons och Otto Simosas blev fyra. På långdistans lyckades bara Piffens Sören Nymalm ta sig in mellan Trianherrarna då han vann brons efter Jörgen Wickholm och före Jani Virta och Otto Simosas.

I herrarnas stafett slutade Trians lag på första, andra, fjärde och sjunde plats, medan damerna tog brons. Det blev också flera medaljer i junior- och veteranklasserna, trots att några av de bästa juniorerna samtidigt tävlade i Ungdomens 10-mila i Sverige.

Inga stortävlingsuppdrag

Det allra viktigaste för de elitsatsande herrarna, att få representera Finland i världscupen och allra helst i VM, det målet uppfylldes bara delvis i sommar.

Tobias Henriksson och Topi Penttinen fick bägge göra världscupdebut i Norge i början av juni, men varken de eller Otto Simosas lyckades ta en plats i det lag som tävlade i VM i Skottland i augusti.

Nära EM-uppdrag var också ungdomarna Emil Lönnström och Karoliina Martikainen, men även de får rikta blickarna mot kommande stortävlingar.

FM-tävlingarnas höst

Enligt det nya tävlingsprogrammet avgörs numera bara en FM-tävling på våren. I FM på medeldistans i Ikalis i maj fick Tobias Henriksson nöja sig med att bli nia, Topi Penttinen 16:e och Otto Simosas 36:a.

Bäst på damsidan var tränaren Elli Virta som knep en 17:e plats. Medaljer blev det för Emil Lönnström som vann brons i H18 och Mikael Salo som tog guld i H40.

Inkommande veckoslut är det dags för FM-tävling nummer två, då FM i långdistans går i Raseborg. Hela Trianeliten är på plats och kämpar om FM-medaljerna.

Två veckor senare går både sprint- och stafett-FM, därefter väntar natt-FM, och i medlet av oktober ännu ultralånga FM. Det handlar om viktiga tävlingar med stor betydelse då OK Trian summerar sin debutsäsong.

Sportmagasinet var med på OK Trians Jukolaläger i Pemar i april och följde klubbens första lag i både dam- och herrstafetten i Jukolakavlen i april. Programmet kan ses på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport