Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn hobbymaterial

Måla färg över hela tavlan.
Camilla i sin ateljé. Måla färg över hela tavlan. Bild: YLE/Strömsö hötorgskonst

Camilla Forsén-Ströms tips på hur du tar till vara gammalt hobbymaterial, t ex kartong, papper, trä och metall och förvandlar det till nya kreationer.

Papper:

Pappersgirlanger och kottar
Naturmaterial som dekoration fungerar alltid inför t ex jul, men till kalas och fester får du också rummet snyggt och stämningsfulltt med girlanger av papper.
Girlanger av kottar och papper

Världskartan på väggen
Ett tips för den litet våghalsigare som kanske har en renovering på kommande! Världskartan direkt utskuren i tapeten! Det går inte att veta/testa hur det ska bli på förhand, eftersom det helt beror på hur underlaget under tapeten är. Det blir snyggt om det lyckas! Prova friskt!
Kartor på nytt sätt

Textilier:

Symmetriskt mönster på loppisfynd
Camilla överför den fina runda formen och det upprepade mönstret från en LP-skiva till en trämatta. Se hur hon gör schabloner och duttar färg på mattan.
Symmetriskt mönster

Trä:

Tavlor gjorda av drivved, föreställande fiskar
Konstverk av drivved. Tavlor gjorda av drivved, föreställande fiskar Bild: Svenska Yle/Camilla Forsén-Ström stränder

Unik drivvedskonst
Alla samlar kanske inte på drivved, men några välvalda träbitar som formats av havet sporrar fantasin att ge träet ny skepnad. Drivved som har fått torka ordentligt blir lätt, ytan blir porös och får en vacker matt, grå nyans.
Unik drivvedskonst

Tavelramar med leksaker
I många hem svämmar det över av leksaker som sakta, men säkert invaderar rum efter rum. Ett sätt att få bort några från golvet är att göra konstverk av dem. Resultatet blir till glädje både för vuxna och barn.
Tavelramar med leksaker

Tittskåp med memoribilia
Att skapa egna små världar i lådor är inget nytt, men alltid lika kul. Det finns inga regler för det handlar om personliga saker som blir en minnesvärd helhet. Skapa unika tittskåp till dig själv eller till andra, som födelsedagspresent eller bröllopsgåva.
Tittskåp

Metall:

Besticktavla
Besticktavla med kniv, gaffel och sked Besticktavla Bild: Yle/Strömsö besticktavla

Besticktavla
Har du en låda med gamla bestick i källaren eller på vinden, kvarlevor från en tidigare generation eller en flytt till ett mindre hem? Ta fram en träskiva, bestick och lite restfärg och voila, snart har du en tavla för köket.
Knepad besticktavla

Skrotkonst
Camillas skrotgubbe Skrotkonst Bild: Svenska Yle / Strömsö skruvhandtag

Skrotkonst
Skroten är en guldgruva för hobbymaterial. Där hittar du så gott som allt du behöver, och guldkornen om du lyfter litet på grejer. Camilla letade efter roliga, runa former i olika storlekar: gamla handtag till rör och metall med färgytor, för att skapa skrotkonst.
Blommande skrotkonst

Färger:

Tuschpennor i glasburkar fyllda med vatten
Tuschpennor i vattenbad. Tuschpennor i glasburkar fyllda med vatten Bild: Svenska Yle/Camilla Forsén-Ström tuschpennor

Vattenfärger
Samla ihop alla tuschpennor som ligger spridda där hemma till en ansenlig samling. Det behövs några stycken när de ska förvandlas till vattenfärg. Sortera pennorna efter färg. Litet olika nyanser går bra att kombinera, t ex gult och orange eller rosa och rött. Sedan följer du bara Camillas instruktioner.
Gör egen vattenfärg av gamla tuschpennor

Hötorgskonst
Vad ska man göra med konst som inte längre passar in i ens liv? Uppgradera dem, det är svaret!
Hötorgskonst

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk