Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn inredningsmaterial

I Lees ateljé förvandlas månget gammalt till nytt.
I Lees ateljé förvandlas gammalt till nytt. I Lees ateljé förvandlas månget gammalt till nytt. Bild: Svenska Yle / Strömsö rester och gäster på strömsö

Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

Textilier:

Sängöverkast av virkade gardiner
Lee ger hellre gamla saker nytt liv istället för att gömma undan dem i något skåp. När en avlägsen släkting tänkte kasta bort en hög med virkade gardiner passade hon på att sy om dem till dekoration på ett sängöverkast.
Sängöverkast av virkade gardiner

Dragstoppare till dörrtröskeln
I ett gammalt dragigt hus kan det vara svårt att veta vilka hål man ska börja täppa till. För fönstren finns det fönstertejp, men drag från dörrar kan vara svårare att bli av med. Med lite tygrester och föråldrade gryn från skafferiet gör du snabbt och lätt en dragstoppare som första hjälp i vinterkylan. Tygkorven vid dörrspringan gör att det känns lite behagligare inomhus och så sparar du någon slant i uppvärmningskostnader.
Dragstoppare: stoppa draget och spara i uppvarmningskostnader

Stolsits med stramaljbroderi
Stramaljbroderier kan köpas på loppis för en liten slant och återanvändas som dekoration på många olika sätt. Här dekorerar Lee en stolsits med ett begagnat broderi.
Stolsits med stramaljbroderi

En med virkade dukar beklädd fåtölj.
Klä en fåtölj med virkade dukar En med virkade dukar beklädd fåtölj. Bild: Svenska Yle / Esa Saari ram 492

Klä fåtölj med virkade dukar
När tyget på en fåtölj blir solblekt och fått fläckar, men ändå är helt kan man piffa upp tyget med att t ex sy fast dukar på det. Ett virkat överdag kan appliceras på vilken möbel som helst, och då fästa dukarna enbart i varandra om det inte går att fästa i underlaget. Lee och Camilla syr fast gamla virkade dukar i olika storlekar och ger en fåtölj nytt liv och utseende.
Klä en fåtölj med virkade dukar från loppis

Romantisk krans med tygdekoration
Det här är en krans man lätt gör om. Allt material kan återanvändas och dekorationerna kan bestå av gamla rester från andra projekt. Den romantiska kransen är inspirerad av den franska lantliga stilen, med knappar och spets som kan hänga på dörren eller sovrumsväggen.
Romantisk krans med tygdekoration

Trä:

Tavla av vinkorkar
Tavla av vinkorkar Tavla av vinkorkar Bild: Svenska Yle / Strömsö vinkorkar

Tavla av vinkorkar
Du kan göra dekorativa tavlor av dina små samlarobjekt, korkar, stenar, träbitar eller plastfigurer. Limma bara upp dem tätt på en skiva så får du en vacker samlartavla.
Tavla av vinkorkar

Gardin av äppellådor
Lee återanvänder en gamla äppellådor och bygger en spjälgardin till toalettfönstret av dem. Du behöver bara äppellådor och snöre.
Gardin av äppellådor

Måla med olejfärg på möbler: blommig stol
En gammal stol som tidigare hade fyra lager tjock färg får ett helt nytt liv med en tub oljefärg från konstnärshandeln. En rysk, röd, vårblommig sjal som en gång hört till Lees påskhäxutstyrsel i barndomen är inspirationskällan till ytbehandlingen.
Måla med oljefärg på möbel: blommig stol

Torkställning av gammal spjälsäng
En trasig eller bortglömd spjälsäng i förrådet är ypperligt material till en mycket behändig torkställning. Du behöver två långsidor som skruvas fast på väggen så att golvytan blir fri. En bra lösning i ett litet badrum eller för trångbodda.
Torkställning av spjälsäng

Lees anslagstavla av en loppistavla.
Anslagstavla av loppistavla Lees anslagstavla av en loppistavla. Bild: YLE/Strömsö återanvänd

Anslagstavla av loppistavla
En gammal tavla från loppis kan få många olika användningar. Lee tar vara på en kökshandduk och ramen från ett stramaljbroderi som blir en kökstavla att nåla upp recept på eller för smyckesförvaring i badrummet.
Anslagstavla av loppistavla

Glas och metall:

Kökslampor av köksredskap
Har du köksskåpen fulla av fina redskap i metall som aldrig används för att de är rostiga eller omoderna? Detta är ett tips för hur du skapar rätt stämningsbelysning, kanske för lantstället eller den moderna stadskokvrån som saknar det lilla extra.
Kökslampor av gamla köksredskap

Förvaringsburkar av ljusstakar, schackpjäser och glasburkar
Återvinning är en passion för Lee och det här är ett hennes mest omtyckta tips, en variant av svarvad ljusstake och glasburk med schackpjäs limmad på locket, en ståtlig förvaring för allt från nötter och frön i köket till bomullspinnar och hårspännen i badrummet.
Förvaringsburkar av återanvända ljusstakar, schackpjäser och glasburkar

Virka lampskärm av värmeljuskoppar
Den här lampskärmen gör Lee av en gammal lampa och skräpet från brända värmeljus. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.
Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

Plast:

Lees och Jim ankare utav plastkorkar
Ankare av plastkorkar Lees och Jim ankare utav plastkorkar Bild: YLE/Strömsö korkar

Konstverk av plastkorkar
Lee och Jim inspirerades redan för ett tag sedan av den ryska pensionären Olga Kostina som dekorerat sitt hus i Sibirien med plastkorkar enligt broderimönster. Istället för att korkarna hamnar ut i naturen spikades de upp till ett eget mönster på omklädningshytternas yttervägg.
Konstverk av plastkorkar

Chipspåsar blir flätad korg
Lee gör små skålar på samma sätt som man förr flätade näverkorgar. Genom att göra smala remsor av chipspåsar kan du fläta dem till korgar för smått tilltugg och andra småsaker.
Chipspåsar blir flätad korg

Papper och kartong:

Lees tapet av gamla boksidor, papper och glansbilder.
Tapet av gamla boksidor och papper Lees tapet av gamla boksidor, papper och glansbilder. Bild: YLE/Strömsö boksidor

Tapetsering med boksidor och pappersbitar
Tycker du det är för dyrt med tapet eller att du inte hittar rätt färg och känsla? Göra som Lee, tapetsera hela väggen med sidor ur en gammal bok.
Tapetsering med boksidor och pappersbitar

Ask med scrapbooking av återanvända material
Lee dekorerar en chokladask som är en lika fin present både med och utan choklad. Här kan man spara sina kort, småsaker och minnen. Lees mormor gjorde fina förvaringsaskar av gamla tvättmedelskartonger och dekorerade dem med aluminiumfolie, silkespapper och gamla postkort. Använd alla materialrester du hittar och begränsa inte din återvinning!
Ask med scrapbooking av återanvända material

Lapptäcken:

Besök hos Gerd Gellein Merkesdal, expert på lappteknik
Lapptäcken är sköna och hemtrevliga. För att lära sig om tekniker besökte Lee experten Gerd Gellein Merkesdal utanför Oslo. Gerd har vigt sitt liv åt tyglappar av alla de slag och gett ut ett tiotal böcker i ämnet. Lee kom hem med kunskap i en speciell teknik som heter bakgrundsblock.
Gerd Gellein Merkesdal är expert på lappteknik

Lapptäcke med blockteknik
Lapptäcke med bakgrundsblock Lapptäcke med blockteknik Bild: Svenska Yle / Strömsö blockteknik

Lappteknik: bakgrundsblock
Lee använder här olika tyger från sin barndom, t ex gardinerna som hängde i köksfönstret på 1970-talet och örngotten hennes föräldrar fick i bröllopspresent. Med bakgrundsblock kan du sy ihop egna minnen till kuddar eller täcken. .
Lappteknik: bakgrundsblock

Lappteknik: täcke av bakgrundsblock
Här får du tips på hur du kan sy ihop bakgrundsblocken till en helhet. Lee har använt sig av enbart gamlatextilier. Köp t ex begagnade kläder på loppis så får du många olika mönster i samma färgskala för en billig penning.
Lappteknik: täcke av bakgrundsblock

Lappteknik: Kvilta ett lapptäcke
När du sytt ihop bakgrundsblocken till en helhet, t ex ett täcke är det dags av kvilta, Att kvilta betyder att du syr ihop två lager tyg med någon typ av fyllning emellan.
Kvilta ett lapptäcke