Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 32: Privatisera mera

Sparlistan:

- Privatisera åldringsvården, privatisera sjukvården, allting förutom akutvården och kirurgin.
- Korta av grundskolan med ett år genom att ta bort religion och andra moraliserande element. Minska idrotten drastiskt. Skrota de korkade idéerna om att lära ut programmering i skolorna. Sänk behörighetskraven för klasslärare och koncentrera utbildningen på att motivera eleverna till kreativitet och egna lösningar.
- Sänk arbetslöshetsersättning, utkomststöd och bostadsbidrag kraftigt, sänk också studiestödet men inte lika mycket eftersom studerande presterar någonting.
- Ta bort subventioner på marknaden: Vindkraft, sjöfart, lantbruksstöd osv.
- Ta bort biståndet.
- Slå ihop kommunerna så att de motsvarar pendlingsområdet, fäst ingen vikt vid gamla gränsdragningar eftersom de oftast är dåliga. En kommun kan delas mellan två pendlingsområden om det är lämpligt. Ta bort femårs garantin för stats och kommunanställda och skär ner statsandelarna. Ändra lagstiftningen så att kommuner och stat inte längre kan bekosta idrotts och kulturverksamhet.
- Sälj ut all statlig och kommunal egendom och mark för att hindra offentlig detaljplanering, det är inte det offentligas uppgift.
- Avreglera marknaden och ta bort alla restriktioner. Förbudslagar skapar endast grå ekonomi.
- Inför plattskatt som inkomstbeskattning/vinstskatt och ta bort alla sorter av moms för att främja företagande. Sänk samfundsskatten
- Sänk pensionerna
- Minska på antalet anställda i riksdagshuset, regeringens kansli och presidentens kansli.
- Minska ordentligt på polisens, militärens och gränsbevakningens resurser och gå istället med i Nato.
- Bevilja mera kärnkraft så att Finland kan fungera självförsörjande under en militärkonflikt.
- Blanda inte in staten i förhandlingarna mellan arbetsgivare och arbetstagare. arbetsbestämmelser och avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare har staten inget att göra med i en marknadsekonomi.
- Lägg ner alla miljöfrämjande åtgärder och låt marknaden sköta dessa på egen hand.

Libertarian

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.