Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 54: Medborgarlön

Jag tycker att vi kunde ha medborgarlön.

En människa behöver egentligen inte så mycket pengar. Jag tänker att vi kunde ha 1500 som grund, med tillägg för nattarbete, ansvar osv. Avdrag kunde göras för deltid, arbetslöshet osv. Taket skulle ändå vara 2500 och golvet ca 800. De som förtjänar mer, de pengarna skulle gå direkt till skulden.

Varför? De rika, de har vad de behöver. En fattig vill kanske handla inhemskt, köpa möbler, kläder, cykel osv men får ge avkall på det. Man lever i morgondagen. Mer pengar skulle göra att denna grupp skulle konsumera mera.

En rik människa har oftast vad de behöver. De drömmer om utlandsresor och nya bilar. De sparar för att de kan sätta undan och pengarna används inte.

Sen tänkte jag nog att då krisen är över kunde vi återgå till vanliga löner.

Jag

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.