Hoppa till huvudinnehåll

Invånare skeptiska till en flyktingförläggning i Halikko

Halikko sjukhus.
Halikko sjukhus. Halikko sjukhus. Bild: Yle/Yrjö Hjelt halikko sjukhus

Många invånare i Halikko, Salo, förhåller sig skeptiskt till en flyktingförläggning. Invånare är speciellt oroliga för att brottsligheten skulle öka i byn.

Den tilltagande mängden asylsökande har fyllt flyktingförläggningar till bristningsgränsen. I Egentliga Finland förhandlar Röda korset för tillfället med Salo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt om en ny flyktingförläggning i Halikko. Lämpliga utrymmen finns i Halikko sjukhus byggnad.

Planerna på att öppna en flyktingförläggning i Halikko diskuterades på ett invånarmöte på torsdag kväll. Redan tidigare har planerna stött på mothugg bland invånarna och även på mötet var det många som var kritiska.

Representanter från Röda korset, Migrationsverket och polisen fick svara på frågor om bland annat trygghet, kriminalitet och kostnader. Många av de dryga 100 bybor som närvarade misstänkte att en flyktingförläggning kunde föra med sig oroligheter. Invånarna oroade sig speciellt för sina barns trygghet.

Mötet hölls i brandkårshuset i byn Märynummi, bara ett stenkast från Halikko sjukhus där det är tänkt att flyktingförläggningen skulle finnas. Ett beslut i frågan kommer att fattas inom kort.

Lyssna på intervjun med byaföreningens vice ordförande Annika Hellberg nedan!