Hoppa till huvudinnehåll

Kyssattack mot Brunberg

Kvinna med affisch
Vilma Leminen med ett utkast till ny förpackning för Brunbergs kyssar. Kvinna med affisch Bild: Madeleine Bergman vilma leminen

Med målet att förnya förpackningen till Brunbergs kyssar har Vilma Leminen satt i gång en aktion på social medier. Under devisen ”Kyssar är till för alla” uppmanar hon människor att bidra med egna pussbilder för tolerans och mångkultur.

Det hela började med en present. En låda med chokladkyssar. Det enda felet var bilden på förpackningen. En mörkhyad kvinna och en mörkhyad man som kysser varandra.

- Det är lätt att säga att det bara är en rolig bild och att den har ett värde för att den är gammal, säger Vilma Leminen. Men samtidigt visar den på strukturer i vårt samhälle som förtrycker människor och det borde vi få ett slut på, säger Leminen.

Samtidigt som hon åt sina presentkyssar var det Pridevecka på gång i Helsingfors.

många pussar
många pussar Bild: Wilma Leminen mjk

Kyssar för alla

- Det sparkade i gång mina tankar om kyssar för alla oavsett kön, nationalitet, ålder eller andra faktorer, säger Leminen. Brunberg borde förnya sin förpackning i en mer mångkulturell och öppen anda.

För att få stöd för sina förpackningsvisioner har Leminen gått ut på sociala medier med en kampanj.

- Målet är att mänskor skickar in bilder på kyssar. Alla kyssar är välkomna; vänskapliga pussar, föräldrar som pussar sina barn, kärlekskyssar.

För ändamålet finns nu Facebookgruppen ”Suukot ovat kaikille - Kyssar är till för alla” och hashtaggen ‪#‎suukotovatkaikille.

- Jag hoppas att mänskor blir inspirerade och sänder in pussbilder. Senare kommer jag att överlämna alla bilder till Brunberg och hoppas att de används för nya kyssförpackningar.

godisförpackning
godisförpackning Bild: Yle/Mikael Kokkola brunbergs kyssar

Gammal tradition

På Brunbergs chokladfabrik i Borgå säger vd Katarina Enholm att man inte så där bara ändrar på hur en produkt marknadsförs och ser ut.

- Vi är ett av Borgås äldsta företag och kyssarna har en lång tradition. Vi gjorde en liten designförändring då kyssen fyllde 50 år, och det får nog räcka.

Brunberg ändrade namnet på chokladkyssarna 2001 från ”Negerkyssar” till ”Brunbergskyssar” och samtidigt tonade företaget ner den stereotypa bilden.

Vilma Leminen tycker trots förpackningen nog om innehållet.

- De smakar jättegott och det är fint att de kallas för kyssar. Det är därför jag vill utveckla dem vidare.

stadsvy i gamla stan
Till Vilma Leminens planer för Brunberg finns också ett pussbås. stadsvy i gamla stan Bild: Wilma Leminen mjk


Artikeln uppdaterad: Vd Katarina Enholm konstaterade följande dag (04.09.15) i en intervju för Yle Nyheter Östnyland, att asken kommer att genomgå en designförändring.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland