Hoppa till huvudinnehåll

Planerna på en ungdomsgård i Keras fabrik stampar på ställe

Den gamla keramikfabriken ägs av ett privat företag.
Den gamla keramikfabriken i Kera byggdes 1917 men har genomgått en hel del omvandlingar efter det. Den gamla keramikfabriken ägs av ett privat företag. Bild: Yle/Sandra Anttila keramikfabrik

Motionen om att bevara den gamla fabriksbyggnaden i Kera i Esbo och göra om den till en ungdomsgård kan förklaras slutbehandlad, tycker Esbo stadsstyrelse.

Det var i mars som SDP:s Harriet Klar-Nykvist, De grönas Tiina Elo och 22 andra ledamöter lämnade in motionen.

Klar-Nykvist, som är suppleant i Esbo stadsfullmäktige, kommer nu att fortsätta kämpa för att keramikfabrikens huvudbyggnad från 1917 åtminstone ska bevaras.

Alltid före valen lovar politikerna att de ska göra allt möjligt för att få röster. Men när det kommer till kritan och något ska göras så vill ingen ställa upp.― Harriet Klar-Nykvist (SDP)

- Jag försöker se till att måndagens fullmäktigemöte går i sådana tankegångar att staden ska spara den. Och även det att det skulle bli en plats för ungdomarna, till exempel för bandträningar, och även för barn och äldre.

Klar-Nykvist hade hoppats på att staden skulle kunna köpa byggnaden och i en snar framtid omvandla den till ett aktivitetshus. Men stadsstyrelsen anser att det inte skulle vara vettigt att köpa en byggnad på ett område som inte är färdigplanerat.

Hennes andra motion om en ungdomsgård

Senast i fjol föreslog Klar-Nykvist att det gamla stadshuset i Esbo centrum skulle göras om till en ungdomsgård. Men den motionen fick inte heller något stöd i fullmäktige.

- Det är så tråkigt. Man kan inte alltid tänka på sig själv trots att man är äldre. Alltid före valen lovar politikerna att de ska göra allt möjligt för att få röster. Men när det kommer till kritan och något ska göras så vill ingen ställa upp.

Harriet Klar-Kristola.
Harriet Klar-Nyqkvist (SDP) är suppleant i Esbo stadsfullmäktige och sitter också i stadsplaneringsnämnden (arkivbild). Harriet Klar-Kristola. Bild: YLE/Rose-Marie Dahlström harriet klar

Byggnaden finns på ett område som än så länge bara är i delgeneralplansfasen. Och byggnaden kan inte skyddas förrän i detaljplansfasen.

Näre hela Kera-området kommer till stadsplaneringen så kan vi återigen ta upp saken. Då ska vi försöka få förslaget till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.― Harriet Klar-Nykvist (SDP)

Men Klar-Nykvist, som sitter i stadsplaneringsnämnden, tänker inte ge sig i frågan om den gamla fabriksbyggnaden.

- Näre hela Kera-området kommer till stadsplaneringen så kan vi återigen ta upp saken. Då ska vi försöka få förslaget till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige.