Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland temaland på Helsingfors bokmässa

bokmässan
Helsingfors bokmässa arrangeras 22-25.10.2015. bokmässan mässcentret

Under perioden 22-25 oktober 2015 arrangeras Helsingfors Bokmässa för femtonde gången i Mässcentret i Helsingfors. Temaland i år är Ryssland, som presenterar drygt 30 författare för den finländska publiken.

Tomi Huttunen, professor i rysk litteratur och kultur vid Helsingfors Universitet, har varit med om att sammanställa programmet under bokmässan, och han konstaterar för sin del att det är ett imponerande stort antal författare som kommer att gästa Helsingfors i oktober – också genremässigt är urvalet brett.

På svenska finns bl.a. böcker av de gästande författarna Lev Rubinstein, Ljudmila Ulitskaja, Michail Sjisjkin, Boris Akunin, Sergej Lukjanenko och Roman Sentjin.

Den finlandssvenska boken tar stor plats på Bokmässan i Helsingfors och programmet på såväl Södergran- som Totti-scenen bjuder på diskussioner om allt från diskussioner om situationen i Ryssland idag och yttrandefrihet till queerlitteraturens och samhällsengagemangets plats i den finlandssvenska litteraturen idag.

Svenska Yles litteraturpris delas ut fredagen den 23 oktober kl. 17. I år förrättas valet av bibliotekarien Ylva Larsdotter. Lördagen 24 oktober kl. 14 diskuterar Bokmagasinets redaktörer Anna Dönsberg och Marit Lindqvist litteraturens plats och roll i det offentliga samtalet tillsammans med några inbjudna gäster.

Bokmässan bjuder sammanlagt på 800 programpunkter och 1100 uppträdanden.

Från Sverige kommer deckar- och thrillerförfattare som Carl-Johan Vallgren, Michael Hjort och Hans Rosenfeldt samt Mari Jungstedt, och Norge representeras på mässan av deckarförfattaren Jørn Lier Horst och ungdomsboksförfattaren Bjørn Sortland. Från Danmark kommer spänningsförfattaren Michael Katz Krefeld till Helsingfors.

Programmet i sin helhet hittar man på Helsingfors bokmässas webbplats.

Läs också