Hoppa till huvudinnehåll

Så här testas ligadomarna – se video

Vad gör domarna när de förbereder sig för säsongen? Tränar, de också. Senast den 11.9 då ligan kör igång gäller det att vara i toppform såväl fysiskt som psykiskt.

Idrottslighet är något som Jyri Rönn, Ligans nya domarchef poängterar flera gånger.

Domarna ska vara vältränade för att kunna röra sig snabbt och smidigt på isen och samtidigt kunna fatta snabba beslut. Spelchemat är också såpass tajt att tiden för återhämtning inte blir speciellt lång.

- I det stora hela ser det bra ut och ligadomarna är fysiskt ungefär på samma nivå som till exempel domarna i KHL, men jag vill att varje individ utvecklar sig hela tiden, säger Rönn.

Löpning, muskeltest och skridskoåkning

Solen gassar och det är fuktigt i luften när domarna ställer sig på startstrecket. Trettio minuter och minst 5800 meter är kravet.

Det klarar alla med marginal och lättnaden är påtaglig. Det fysiskt tuffaste testet är över.

Men så kommer överraskningen. Regelprovet hålls i kväll!

Sammanbitna miner

Regelprovet är något som en ligadomare måste avlägga flera gånger om året. Sammanlagt finns det 35 frågor eller påståenden. Här gäller det att få det rätt.

Ett par missar tolereras, men bommar man för mycket måste provet tas om och man riskerar att missa några matcher i början av säsongen.

Långa dagar och tajt tidtabell

Före läggdags är det ännu dags för skridskotestet - en bana som ska klaras av på en minut. Tröttheten är påtaglig - men alla klarar biffen. Inga problem.

Följande dag står muskeltest, vägning, mätning av fettprocent och spurter på progammet.

Och sist men inte minst: diskussioner, linjedragningar och regelsnack.

Se hela reportaget i Sportmagasinet ti 8.9. klockan 21 i Yle Fem

Läs också

Nyligen publicerat - Sport