Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä behöver dig!

Sipilä behöver dig!
Sipilä behöver dig! Sipilä behöver dig! Bild: Yle / grafik Johan Lindström sss

Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen?

Regeringen med statsminister Juha Sipilä i spetsen gjorde ett försök till ett samhällskontrakt men det gick på grund. Därför vänder vi nu blickarna mot dig kära läsare. Juha Sipilä behöver dig. Vad kan du göra?

Vad kan du avstå från?

Också du kan dra ditt strå till stacken. Vilket är ditt bidrag till att få Finland på fötter? Vad är du beredd att avstå från? Kan du tänka dig att skippa utlandssemestern och semestra i hemlandet istället så att pengarna stannar kvar i Finland? Är du beredd att sköta din sjuka mamma? Är du beredd att avstå från din semesterpeng? Och vad är du under inga som helst villkor beredd att ge avkall på?

Kan du vara till större nytta?

Eller är det så att vi istället för att spara oss ur den ekonomiska krisen borde jobba oss ur den? Hur kan du vara till större nytta för samhället? Är du till exempel beredd att jobba en längre arbetsvecka? Vilka hinder finns för dig att höja din effektivitet?

Många frågor - vilka är svaren?

Svenska Yle efterlyser nu dina recept, din expertis, dina tips på hur vi skall få ekonomins hjul att snurra igen.

– Det handlar om att samla in folks idéer och recept på hur vi ska få Finland på fötter. Vi undersöker och testar mot experter och beslutsfattare för att se vart vi kan komma den vägen, säger Alex Fager som är innehållschef på Svenska Yle.

Era förslag publiceras på vår sida Fart på Finland.

Enligt Fager kom idén till då Sipiläs samhällsfördrag gick i putten och skapade en enorm diskussion på nätet.

– Det kom en massa kommentarer på de artiklar vi skrev om samhällsfördraget. Då tänkte vi att en plattform som den här kunde fungera för att håva in alla de idéer som folk har, säger Fager.

Du kan ge ditt förslag här:

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

Du får ge dina förslag anonymt, men om du vill får du gärna lämna dina kontaktuppgifter. Då kan vi vid behov kontakta dig för kompletterande uppgifter. Vi har nämligen för avsikt att testa ditt förslag på experter och beslutsfattare.

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.