Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö rustar inför Rester & Gäster

Ann-Helen Påfs-Streng  i salen i Strömsövillan
Mycket skall fixas innan söndagens direktsändning. Anna Påfs-Streng gör rum för all den teknik som kommer krävas då. Ann-Helen Påfs-Streng i salen i Strömsövillan Bild: Yle /Anki Westergård rester och gäster på strömsö

Klockan 17 på söndag smäller det. Då blir det direktsänd återvinning i tre hela timmar, från klockan 17 till 19.30 på Yle Fem, och efter det på Arenan fram till klockan 20.

Det är mycket som ska klaffa under en lång direktsändning, och Strömsögänget har sin vana trogen en hög ambitionsnivå inför kvällen.

- Det blir en fascinerande, rolig, färggrann och mångsidig kväll för både stora och små. Vi har fina kreatörer, inspiratörer och experter på plats som kan allt om återvinning, säger Christina Staffans, producent för Strömsö.

skottkärra
Aija Valtonen-Louko i fixartagen på Strömsö. skottkärra rester och gäster på strömsö

Återvinningen sker på många plan: i köket lagar Paul mat av varor vars bäst före-datum gått ut, Camilla och Johanna gör vackra kreationer av bland annat papper, och Jim, Jontti och Hanna gör en robot av gammal skrot tillsammans med tre unga experter (läs: Undra sa Flundra-barn).

jim björni
Jim Björni tittar igenom barnteckningar för inspiration till roboten. jim björni rester och gäster på strömsö
skrot
Grillen på en bil och en lykta: kanske en robotmun och ett robotöga? skrot rester och gäster på strömsö
barnteckningar
Robotteckningar. Resultatet ser vi på söndag. barnteckningar rester och gäster på strömsö

Robot utav skrot

Jim håller på och hämtar inspiration till robotbygget utav teckningar som barn skickat in. Han ska preparera gammalt skrot så att barnen sedan kan skruva och sätta ihop en robot under direktsändningen, som en slags byggsats. För det krävs mycket förberedelser.

- I detta skede vet vi nog ungefär hur roboten skall börja se ut. Den kommer att rulla och man kommer att kunna styra den, och den blir ganska stor. Men den sista finishen sätter barnen, säger han.

BUU-klubben kommer att sända en halvtimme under kvällen, det är då som roboten ska byggas. Dessutom finns Hanna från Undra sa flundra med och bygger minirobotar av bland annat burkar och småskrot.

- Vi kommer att hitta på finurliga lösningar och förvånas över vad man kan göra av gammalt skrot. Skapandets glädje är det viktigaste här, avslöjar Jim.

Arbete som inte syns

Susanna Ström-Wilkinson kommer att ha olika experter med sig under kvällen och de kommer att svara på frågor som tittare kan skicka in både före och under sändningen, antingen via Strömsös facebooksida eller så skriver man till stromso@yle.fi.

- Jag tänker sitta och prata skräp med mina experter, konstaterar hon.

Elin Skagersten-Ström sitter och planerar framför sin dator. För det är ju så: programledarna gör det mesta av sitt jobb framför en dator, det är endast en liten del av jobbet att stå framför kameran. Manusskrivande, planerande, frågeformuleringar och mycket mer står på Elins agenda innan det blir söndag och hon hälsar tittarna välkomna till direktsändningen.

elin skagersten-ström,
Elin skriver manus och funderar på frågeställningar. elin skagersten-ström, rester och gäster på strömsö
Johanna Ahlskog och Camilla Forsén-Ström.
Johanna och Camilla gör finurliga kreationer som sedan kommer visas på catwalken. Johanna Ahlskog och Camilla Forsén-Ström. Bild: Yle/Rolf Granqvist rester och gäster på strömsö

Lumpen

Camilla och Johanna kallar sin del i programmet för ”Lumpen”.

- Vi kommer göra nya kreationer av gammalt material. Vi har tre gäster i olika åldrar och med olika specialområden med oss, säger Camilla.

Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.
Elin och Paul kommer göra festlig buffetmat av mat som annars skulle slängas bort. Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö. Bild: Yle/Rolf Granqvist rester och gäster på strömsö
sågmaskin
Mia Irene Sundqvist bygger catwalk. sågmaskin sågmaskin
skylt
På söndag på Yle Fem kl.17.00! skylt Bild: Yle /Susanna Ström-Wilkinson rester och gäster på strömsö

Trashionistan Outi Les Pyy, Aija Valtonen-Louko som tagit den skotska rutan till heders igen och Ben Wikström som syr sina egna fantasy- och rollspelskreationer kommer att hålla till med Camilla och Johanna i Lumpen.

- Vi kommer att se och göra sånt som man kan ha på sig både hemma men också gå på presidentbalen med, säger Johanna.

Camilla och Johanna är utrustade med papper, konservburkar och en symaskin. Vad det blir, ser ni på söndag. De kreationer som görs under kvällen kommer tillsammans med de kläder som gästerna tidigare gjort att avsluta hela sändningen, då den kulminerar i en spektakulär modevisning.

Tekniken avgörande

Det och de som syns i rutan är dock bara en liten del av hela produktionen. Mängden teknik, fotografer, regissörer, ljudtekniker, byggare och fixare är oumbärliga för en dylik sändning. Utan dem, ingen sändning. Allt måste funka teknikmässigt, alla måste veta sin plats i produktionskedjan. Och sedan finns det ju en faktor ingen rår på, nämligen vädret. En stor del av programmet kommer att försiggå utomhus, vilket förutsätter att vädret är med på noterna.

Anna Påfs-Streng är en av de som ser till att allt funkar, att det ser bra ut i bild. Mysfaktorn på Strömsö kan i stor grad tillskrivas personer som Anna, eftersom det är hon som ser till att det ser snyggt ut i en viss kameravinkel. Anna är allt från kostymör, rekvisitör, scenograf och allt i allo.

- Just nu möblerar jag om i salongen för att ge rum åt tekniken, sedan ska jag och hämta mat med utgående datum som Paul ska ha, berättar hon.

Det blir med andra ord en fullspäckad kväll på söndag. Och ja, som grädde på moset kan vi dessutom avslöja att humorgruppen KAJ kommer att uppträda under modevisningen. Så ni förstår – det här vill man inte missa!

Nyligen publicerat - Yle Fem