Hoppa till huvudinnehåll

Återvinn kläder och accessoarer

Lees t-tröja med virkad duk baksidan.
Många kläder sys om och dekoreras i Lees ateljé. Lees t-tröja med virkad duk baksidan. Bild: YLE/Strömsö t-tröja

Lee Esselström samlar på gamla kläder och accessoarer som kan återanvändas och bli fantasifulla och vackra kreationer. Här får du tips till nästa garderobstömning.

Nya kläder av gamla
Lee och Elin rensade skåpen på Strömsö och hittade bland annat några gamla tröjor som fixades om med hjälp av lite spetsar och band. Gamla kläder med hål eller fläckar kan med fördel sys om till något annat istället för att sättas i grovsoporna.Ibland räcker det med att byta knapparna på en jacka eller lägga till en brosch så känns plagget som nytt!
Nya kläder av gamla

Kläder med reflex
Lee har gjort en livsviktig upptäckt. Det enda sättet att synas när man är ute och går i mörkret är att använda reflexväst. Vanliga små reflexer syns knappt alls. Med detta i åtanke vill Lee sporra till ökad reflexanvändning. Ju fler reflexer desto bättre!
Kläder med reflex

Lee som spindel
Lee som spindel Lee som spindel Bild: YLE/Strömsö panter

Enkla och snabba utklädningskläder
Maskerad på dagis, temafest på jobbet eller utklädningskostymer till skolan eller födelsedagsfesten – det blir lätt något man förtränger och sparar till sista minuten. Här kommer flera olika tips på väldigt enkla kostymer man kan göra själv utan att behöva sy ett enda stygn och enbart av material som man kan hitta hemma i garderoben.
Kläder för kalas och fest

Kjol av gamla dukar och stramaljtavlor
Gamla stramaljtavlor från loppis kan återanvändas som dekoration på klädesplagg. Återanvänd gamla dukar och stramaljtavlor och sy t ex en egen kjol. Lee visar här hur du snabbt och enkelt gör din egen kjol av gamla bordsdukar och broderier. Personlig stil och återanvändning är både rätt och lätt!
Kjol av gamla dukar och stramaljtavlor

Lees t-tröjor med virkade dekorationer
T-tröjor med virkade dekorationer Lees t-tröjor med virkade dekorationer Bild: YLE/Strömsö t-tröja

T-trojor med virkade dukar som dekoration
Piffa upp dina tröjor med virkade dukar och ge dem helt nya uttryck. Om man inte vill virka dukarna själv hittar man dem för ett par euro styck på loppmarknader.
T-tröjor med virkade dukar som dekoration

Lees tovade mössa.
Lees tovade mössa Lees tovade mössa. Bild: Svenska Yle / Strömsö tovad mössa

Slakta ylletröjor
När man slaktar och återanvänder ylletröjor behöver man inte mer än god fantasi och ett sinne för återanvändning. Som måttstock duger den egna kroppen bäst och utgångsmaterialet bestämmer ofta färger och former.
Slakta ylletröjor

Gamla stövlar med nya skaft
Ett par gamla stövlar kan bli som nya med litet egen design. Måla snygga mönster på stövlarna med målarfärgsklott på eller inhandla begagnade stövlar på loppis. Lee gör ett par orange och ett par svarta gummistövlar.
Gamla stövlar med nya skaft

Väska av stövelskaft
En väska för alla väder! Med ett gammalt stövelskaft kan du enkelt trolla fram en garanterat personlig väska som matchar stövlar och regnkappa samt är lätt att rengöra. Låt dina håliga stövlar få nytt liv i regn och slask!
Väska av stövelskaft

Lees gröna accessoar.
Virka accessoar av glasögon Lees gröna accessoar. Bild: YLE/Strömsö återvinn

Virka accessoar av glasögon
Camilla, Jim och Lee utsatte varandra för en utmaning där de skulle handla material från loppis till varandra. Jim köpte bl a ett par gamla solglasögon till Lee som hon gjorde om till en häftig accessoar genom att virka in bågarna.
Virka accessoar av glasögon

Ring med knapp eller pärlor
En knappsamling är en ren guldgruva, tycker Lee. Här får du några tips på hur du kan ge udda knappar eller överblivna pärlor nytt liv.
Ring med knapp eller pärlor

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.