Hoppa till huvudinnehåll

Citykaninerna förökar sig som ... kaniner

Citykaninerna har ökat år 2015.
Citykaninerna har ökat år 2015. Bild: Yle/Stina Sirén gnagare

Citykaninerna har förökat sig i snabb takt och nu finns det fler kaniner än i fjol. Experter på byggnadskontoret i Helsingfors berättar att den varma vintern bidragit till att vi fått fler lurviga långörade stadsbor.

De är läckra djur och duger bra som föda också åt människor.― Hans Välimäki

Speciellt synlig har ökningen varit i de södra stadsdelarna, Tölö, Alphyddan, Berghäll, Dal, Munksnäs, Sockenbacka, Haga, Kånala, Majstad, Hertonäs och på Drumsö.

Gren som förstörts av stadskaniner i Helsingfors
Kaninerna har klassats som en väldigt skadlig främmande art. Gren som förstörts av stadskaniner i Helsingfors Bild: Yle/Stina Sirén stadskaniner

En väldigt skadlig främmande art

Kaninerna, som i folkmun döpts till citykaniner, har av staden klassats som en väldigt skadlig främmande art. Kaninerna gör skada bland annat genom att äta planterade växter och gräva nära trädrötter och husgrunder.

De som råkat ut för kaninernas ofog gör klokt i att skydda sina planteringar med nät och skydda husgrunden så att kaninerna inte hittar lämpliga platser att bygga bo på.

Staden jagar kaniner på parkområden. Under de senaste åren har man skjutit omkring tusen citykaniner om året.

Största delen av de citykaniner som skjuts doneras till forskning eller ges åt djuren på Högholmen. Väldigt få citykaniner har slutat som föda för människor.

En sibirisk tiger på Högholmen.
Kaninerna är skadliga för växter men en lämplig munsbit bland annat för tigrarna på Högholmen. En sibirisk tiger på Högholmen. Bild: Högholmen amurtiger

Hans Välimäki: De är läckra djur

Kocken Hans Välimäki rekommenderar citykanin som människoföda. Han har tillrett citykaniner ett par gånger.

- De är läckra djur och duger bra som föda också åt människor. I Frankrike tillreder man kanin på samma sätt som kyckling.

Yle Uutiset skriver om Välimäkis bästa tips på hur man kan tillreda citykanin. Välimäkis favoritrecept med kanin innehåller senap.

- Ös på med senap, rosmarin, salt och peppar, häll lite vätska över, sedan vitlök och in med kaninen i ugnen. Sedan ska du vända och vrida, och när köttet börjar lossa från benen är den mör nog.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira ser inga hinder för att äta citykanin. Evira mätte halten tungmetaller i kanin för några år sedan och de visade sig innehålla lika hög halt som till exempel harar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen