Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 110: Höj skatten rejält!

Grekisk drachme och euron.
Är du beredd att betala mera skatt? Grekisk drachme och euron. Bild: Yle/Stefan Nordgren grd

Höj skatten rejält!

Ett vanligt argument från högerhåll brukar vara att skatten ska sänkas i dåliga tider för att få fart på konsumtionen, under devisen "om folk får mera pengar kommer de att konsumera mer". Det stämmer säkert men problemet är redan nu VAD vi konsumerar.
Finlands handelsbalans är på minus och Kinas är kraftigt på plus. Om folk får mer pengar kommer obalansen i handelsutbytet bara att förvärras.

Jag kan utan att tveka tänka mig en skattehöjning på flera procentenheter om pengarna stannar i Finland.

Satsa på skola och vård

Dessutom skulle jag gärna se att det kom mer pengar till skolan och vården. Jag hade själv en alldeles utmärkt skola som barn och vill inte att mina barn ska ha det sämre, - men det får de hela tiden!

Vad sjukvården beträffar...

Tja, den är ju bättre än nästan alla andra länder i världen men, den börjar bli orättvis. De som har pengar kan köpa sig vård snabbare än de som inte har pengar. Och trots att jag själv av princip inte gillar det har jag de senaste åren börjat använda privat vård för att jag inte har råd att vara borta från arbete. (Jag är företagare).

Min årsinkomst var som bäst ca.25000€. Alltså under medelinkomsten för min åldersgrupp(40+). Ändå kan jag utan att tveka tänka mig en skattehöjning på flera procentenheter om pengarna stannar i Finland.

Robert Lindén

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.