Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 119: Minska regelverket

Sipilä behöver dig!
Hur skall vi få fart på Finland? Sipilä behöver dig! Bild: Yle / grafik Johan Lindström sss

Minska regelverket för företagare, jordbrukare, unga entreprenörer.

I dagens Finland är det inte den finansiella risken som är är den verkliga risken. Det är snarare rädslan att bryta mot mindre regler eller förordningar som avskräcker. Bryter du mot en förordning som i många fall inte fanns för 10 år sedan eller som inte finns i de flesta andra länder (eller tolkas lika strängt) äts din tid upp av olika granskare eller i värsta fall polisen.

Hur kan det vara så farligt att glömma att fylla i blankett eller glömma det senaste certifikatet? Denna byråkrati äter upp positiv energi och straffar de som gör något. Det är helt enkelt tryggare än någonsin att inte göra något, och detta inte grund av finsansiella risker.

Micke

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.