Hoppa till huvudinnehåll

Henrik och Thomas bjuder på gospel à la Elvis

Thomas Ehnroth och Henrik Åberg.
Thomas Ehnroth och Henrik Åberg. Thomas Ehnroth och Henrik Åberg. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist thomas ehnroth

Henrik Åberg och Thomas Enroth ger tre kyrkokonserter i Österbotten under veckoslutet. I Vörå, Närpes och Jakobstad uppträder de med bland annat tolkningar av gospelsånger som Elvis Presley gjorde på sin tid.

- Det är en lite annorlunda uppsättning den här gången, säger Thomas. Det är bara Henrik och jag: piano, orgel och sång.

Henrik Åberg hålls av många som Nordens populäraste Elvis-tolkare. Vid sidan om sina egna sånger så har Henrik nu i tjugo år spelat in och uppträtt med Elvis Presley-låtar.

- Det roliga med Elvis och hans gospelmaterial är att han under sin livstid aldrig fick någon Grammy. Efter sin död fick han postumt en Grammy för sitt gospelalbum "How great thou art" från år 1961, berättar Henrik.

Även om Elvis var "The king of Rock'n'roll" så var det i gospeln och i kvartettsången som hans hjärta låg.

- Rockmusiken var, vad jag har förstått, något som i princip "bara blev" då man på Sun Records jammade och försökte få till något som fungerar på skiva och i radio, säger Henrik.

Henrik Åberg och Thomas Enroth uppträder fredag 4.9 i Vörå kyrka, lördag 5.9 i Närpes kyrka och söndag 6.9 i Pedersöre kyrka. Samtliga konserter börjar kl 19:00.

Läs också