Hoppa till huvudinnehåll

Korsholm och Vörå vill satsa på effektivare mentalvård

Bild: Eila Haikarainen mental hälsa

En av utmaningarna under 2016 är att Korsholm och Vörå ska få en effektivare mentalvård. Det här ska ske med samarbete och en starkare öppenvård.

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå anser att det finns ett stort behov av tillgången till vård för mental hälsa.

Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå
Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå. Sofia Svartsjö, överläkare för samarbetsområdet för primärvården i Korsholm och Vörå Bild: Yle/Kati Enkvist. sofia svartsjö

- Vi upplever ett stort behov som vi inte kan tillfredsställa till den grad vi önskar. Nu får vi se över hur det ser ut i dag och söka samverkan med grannkommuner och specialsjukvården. Det här för att i större helhet kunna erbjuda jämlik tillgång till vård inom mental hälsa, säger Svartsjö.

Kartläggning och diskussioner ligger närmast till hand för att tillsammans erbjuda bättre och tillgänglig vård inom psykiatrin.

- Det kommer alltid att erbjudas vård för de som behöver det akut. Men satsningen på förebyggande vård och själva hanteringen av helheterna kring klienter som har problem med den psykiska hälsan är inte möjlig just nu, säger Svartsjö.

Allt flera till öppenvården

Vårdnämnden i Korsholm och Vörå diskuterade också på sitt möte på onsdagen det ökade trycket på den öppna vården.

Den sedan länge påbörjade omstruktureringen av psykiatrin har lett till minskat antal avdelningsplatser. I stället satsar man på den öppna vården. Det är en bra sak, tror Svartsjö.

- Tyvärr har man av många orsaker inte riktigt klarat av att bygga upp den öppna vården.

En av orsakerna är resursbrist eller läkarbemanningen.

- Sedan kan man fundera på vad som ska höra till specialsjukvård och primärvård. Vad är det vi inom primärvården ska klara av? Om det ska ske en förflyttning av patienter från special- till primärvård måste vi ha resurserna. Viljan finns nog, men inte pengarna, säger Svartsjö.

Efterlängtat projekt sätter igång

Ett av de stora projekten inför nästa år en vårdkedja för barn och unga som lider av neuropsykiatriska problem.

- Det här är ett länge efterlängtat projekt som sker i samverkan med specialsjukvården, primärvården och socialvården, säger Sofia Svartsjö.

- Får vi en tydligare vårdlinje i distriktet vet vi bättre hur vi ska hantera de drabbade.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten