Hoppa till huvudinnehåll

Lill-Babs: Det finns så mycket lycka i de här rynkorna!

Lill-Babs
Lill-Babs Bild: Yle/Parad Media lillbabs

– Blodsband är det viktigaste som finns, säger Lill-Babs. Familjen har alltid betytt mycket för mej.

Hon är själv äldst av fem syskon och för henne har det alltid varit en självklarhet att se till att alla i familjen har det bra. Lill-Babs, som började sin musikkarriär redan som tonåring, tog tidigt sig an ansvaret att försörja sin stora familj. I ett skede tog hon med sig sin mamma och sina småbröder till Stockholm, och där bodde de alla tillsammans, Lill-Babs och hennes dotter också. Det viktigaste var att de var tillsammans.

– Numera har jag tre döttrar, nio barnbarn och ett barnbarnsbarn. Kan ni tänka er, att min äldsta dotter fyllde precis sextio år, och samma dag fyllde mitt barnbarn fyrtio. Så tillsammans är dom hundra år. Och förra året fick mitt barnbarnsbarn körkort!

Finsk barndomsvän i Bingolotto

Finland har också en lite speciell betydelse för Lill-Babs, ända från barndomen hemma i Järvsö.

– Då när jag var liten fanns det två flickor i Järvsö, Asta och Terttu hette dom. Dom var krigsbarn från Finland och vi lekte och växte upp där tillsammans. Sen åkte de tillbaka till Finland. Senare har jag försökt få kontakt med dem igen, jag efterlyste dem på olika sätt men lyckades inte hitta dem, berättar hon.

Förvåningen och lyckan var total för Lill-Babs del när hon 2009 deltog i det populära svenska tv-programmet Bingolotto. För där, som överraskningsgäst, dök plötsligt Asta från Lill-Babs barndom upp.

– Det var fantastiskt. Jag får forfarande rysningar när jag tänker på det. Där stod lilla Asta på trappan i Bingolotto.

Senare bjöd Lill-Babs hem Asta på besök till Järvsö, där Asta fick se alla ställen hon mindes från barndomen och träffa många av deras gamla lekkamrater.

– Jag talar ju ingen finska, säger Barbro. Och någon svenska kunde inte Asta längre efter så många år så Astas dotter fick fungera som tolk. Men kul var det.

På resande fot

Genom åren har det blivit mycket resor och turnéer för Lill-Babs. Bakom sig har hon redan 60 år som aktiv artist och turnélivet har blivit en del av hennes vardag.

– Jag kan ju känna att jag gärna hade varit mer hemma med mina barn när dom var små, att jag lite har gått miste om det som vanliga mammor får vara med om, säger hon. Men när jag talade med mina barn om det här så tyckte som inte alls att jag alltid var borta. Och det var skönt att höra.

Det berodde på att Lill-Babs hela tiden höll väldigt tät kontakt till familjen och barnen, oberoende av var hon var. Det var telefonsamtal, meddelanden i agendan och små lappar.

– När man kom hem en sen kväll efter en turné var det underbart att hitta texten "Vi älskar dej, Mamma!" på spegeln i hallen.

Ingen pensionering i siktet

Trots sina sjuttiosju år har hon inga konkreta planer på att trappa ner på jobbfronten.

– Varje år säger jag till mina barn, att nu ska jag varva ner, berättar hon. Men så går det som det brukar.

Hösten är späckad med tv-inspelningar, gigs, uppträdanden och turnéer. Mellan varven finns det också lediga dagar med tid för familjen.

– För ett tag sedan frågade ett av min brors barnbarn mig "Babo, varför har du så mycket streck i ansiktet?". Då sade jag att det är för att jag inte är lika ung som din mamma. Det är klart att att jag kan se mig i spegeln och tänka, hjälp, så rynkig jag är. Men så tänker jag också, att om man fått leva i sjuttiosju år som jag, så då får det ju synas! Det finns mycket lycka i de här rynkorna, säger hon och skrattar.

Barbro "Lill-Babs" Svensson medverkade i Efter Nio må 7.9. kl. 21.00 i Yle Fem.