Hoppa till huvudinnehåll

Skrotkök ställs ut på inredningsmässa

Habitare 2015 visar kök gjorda på återanvända material
Habitare 2015 visar kök gjorda på återanvända material Bild: Copyright Messukeskus Helsinki habitare 2015

Bygg ditt kök själv av återanvända material, det är skrotdesigner Henrik Enboms uppmaning.

På inredningsmässan Habitare som öppnar på onsdag går det att se kök som byggts av återanvända material.

lampa gjord av återanvänt material
Varför inte tillverka en lampa av en olivoljekanister? Henrik Enbom har designat lampan. lampa gjord av återanvänt material Bild: Copyright Messukeskus Helsinki habitare 2015

- Vi bygger ett antal olika kök. Det handlar om att tänka om lite, måste kök se alldeles konventionella ut? Vi har ett köksskåp eller skåpkök som är tänkt för en etta, säger Henrik Enbom från företaget Dodo som står bakom varumärket Trash desing.

- Det är ett skåp som innehåller köket, det är en mikro, vattenkokare och lite annat och ett klaffbord som hör till, säger Enbom.

Träet som köken byggts upp av kommer från en tillfällig paviljong som stod mellan Arkitekturmuseet och Designmuseet i Helsingfors år 2012 när Helsingfors var designhuvudstad.

Gör din egen lampa av en konservburk

Henrik Enbom delar ut recept på hur du själv kan bygga lampor av konservburkar på företagets hemsida. Han ger gärna bort designidéer.

Att bygga upp ett kök av återanvänt material behöver inte bli dyrt, många ger bort gamla kök och monterar man själv blir det inte arbetskostnader heller.

- Måste man köpa allting, kan man inte göra själv? Dagisbarn tycker det de gjort själv är jättefint, sedan kommer det plötsligt en dag när vi tycker att vi inte mera kan göra själv. Vad är det för dumheter, nu kan vi göra det mesta om vi bara vill, säger Henrik Enbom.

Henrik Enbom "skrotdesigner" på Trashdesign bygger skrotkök för Habitare 2015
Henrik Enbom är skrotdesigner. Henrik Enbom "skrotdesigner" på Trashdesign bygger skrotkök för Habitare 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan trashdesign

Företagaren får smör på brödet av större projekt.

- En stor arkitektbyrå beställde av oss ett antal bord till exempel. Nu just gör vi om ett bibliotek helt och hållet. Vi utnyttjar bibliotekets gamla material, alla deras hyllor. Hyllorna blir lite lägre, de ska målas och vi ska måla om hela biblioteket, säger Enbom.

Inrednings- och designmässan Habitare ordnas 9.9- 13.9 i Helsingfors mässcentrum.