Hoppa till huvudinnehåll

Velandet kring Karijärvi blir dyrt

Karijärvi kursgård.
Karijärvi kursgård. Bild: Yle/Jonas Blomqvist karijärvi

Borgåförsamlingarnas kursgård i Karijärvi ligger ute till försäljning. Försäljningsprocessen har varit lång och dyr, men det är ändå osäkert om kursgården någonsin kommer att säljas.

Det har hunnit gå några år och många mötestimmar och långa förhandlingar sedan gemensamma kyrkofullmäktige i Borgå beslöt att sälja Karijärvi kursgård.

Beslutet kom år 2012, efter det har både namninsamlingar och köpeanbud behandlat i olika beslutande organ. En utdragen affär håller inte precis nere kostnaderna.

- Det är klart att det blir dyrt. Det tar mycket arbetstid av olika tjänstemän då olika frågor ska beredas. Men det tycker jag det ska få ta, det hör till den demokratiska processen, tycker Mats Lindgård.

Lindgård, domkyrkoförsamlingens kyrkoherde, är ordförande för gemensamma kyrkorådet, och har därmed fått diskutera Karijärvi i flera omgångar.

Var ligger Karijärviärendet nu?

Orsaken till försäljningen är att församlingarna vill trygga verksamheten genom att klippa av banden till en av utgiftsposterna. Det stod mellan kursgården på Pellinge och den på Karijärvi. Det är nu, som bekant, Karijärvi kursgård som står till försäljning.

Ett köpeanbud har redan slopats, eftersom det ansågs vara för dåligt. Därför finns kursgården nu ute på en fastighetsförsäljningssida på internet igen.

Karijärvi kursgård.
Karijärvi kursgård. Karijärvi kursgård. Bild: Yle/Jonas Blomqvist karijärvi

Samtidigt pågår en kamp mot försäljningen. Kyrkorådet och kyrkofullmäktige har fått behandla en namninsamling mot försäljningen, den behandlingen är ännu på hälft. Kyrkorådet har gett sitt svar, men kyrkofullmäktige nöjde sig inte och väntar på ett nytt.

- Jag vet inte riktigt vad som ska stå i det svaret, inget nytt har ju framkommit. Det ursprungliga svaret var egentligen bara sakupplysningar. Det som kanske kan ändra på svaret är att det ska göras en grundlig konditionsgranskning i Karijärvi nu under hösten, funderar Lindgård.

Återgår Karijärvi till ruta ett?

Vad nästa steg än blir, och oavsett hur många steg framåt processen tar, så kan det sluta med att församlingarna och Karijärvi återgår till ruta ett.

Det finns en stor opinion som är mot att församlingarna säljer Karijärvi. Det här kan i förlängningen betyda att ett eventuellt köpebrev aldrig undertecknas.

- Även om det kommer ett attraktivt köpanbud, så är det långt ifrån säkert att anbudet skulle godkännas med kvalificerad majoritet i kyrkofullmäktige, säger Lindgård.

Mats Lindgård.
Mats Lindgård. Mats Lindgård. Bild: Yle/Jonas Blomqvist mats lindgård

Kvalificerad majoritet betyder alltså två tredjedelars majoritet. Det är också möjligt att den omröstningen aldrig blir av, Lindgård säger att det inte finns några garantier för att ett tillräckligt bra anbud kommer in.

Lindgård vill också understryka att båda församlingarna, i den bästa av världar, gärna skulle behålla både Pellinge kursgård och Karijärvi kursgård, men det är ekonomin som sätter stopp för det här. I första hand är det verksamheten som ska tryggas.