Hoppa till huvudinnehåll

Branda bättre!

Silja vill produktutveckla Finland.
Silja vill produktutveckla Finland. Silja vill produktutveckla Finland. silja lindblad

Silja Lindblad är statsvetare till sin utbildning, har bakom sig tio år i bankbranschen och nu tre år som hemmamamma i London. Familjen flyttade tillbaka till Finland på grund av Siljas hemlängtan och för att hon ville börja jobba igen.

-Barnen är större och jag riktigt brinner av iver att få ge järnet i arbetslivet. Men det här landet är lite lamslaget.

Helst skulle Silja jobba inom kommunikation, det finns flera jobb att söka, men ännu fler som söker och hon blir inte ens kallad till intervju. Hon antar att det beror på att hon inte har en bakgrund inom kommunikation. Hon önskar att arbetsgivarna skulle se längre än så, eftersom Silja har mycket annan värdefull erfarenhet från både näringsliv och ambassader. Silja önskar att de som rekryterar skulle se hennes potential i stället för att enbart stirra på utbildning och bakgrund.

-Varför vill man inte utnyttja min mångsidighet? Varför behövs jag inte?

Perspektiv på Finland

-Under åren i London insåg jag ännu bättre vad som är så fint med Finland. Jämfört med England är det här ett jämställt land utan stora klass-skillnader. Vi har gratis utbildning och lika möjligheter för alla. Folk kommer hit från hela världen och beundrar vårt system. Vi borde vara så oerhört stolta över det här landet.

-Det jag själv saknade mest när jag var i London var lugnet, tystnaden, naturen och renheten.

Silja är säker på att det just är det här som andra också vill uppleva när de kommer till Finland.

-Folk vill uppleva tystnad. Och det är det här vi borde satsa på inom turismen. Vi borde marknadsföra skärgård och Lappland.

En vy över havet och en strand i sommarsol.
Sommar i skärgården En vy över havet och en strand i sommarsol. Bild: Yle/Nora Engström skärgårdshavet

Visserligen gör vi det redan, men enligt Silja på ett gammalmodigt sätt.

Bort med juntfaktorn

-Sluta marknadsföra Finland med nakenbastu och renfäll och sluta sälja skräp i souveniraffärerna. Man blir helt beklämd när man ser vilken bild av Finland vi ger utåt. Det är pinsamt och det går inte hem längre.

-Däremot finns det massor av potential i tystnaden och naturen. Det var det jag saknade mest när jag var utomlands. Om vi marknadsförde det rätt skulle vi få hit turister som vill uppleva just det här.

Var är Sibelius?

-En annan sak som jag har reagerat på är att Sibelius lyser med sin frånvaro i gatubilden trots att vi firar 150-årsjubileum i år. Varför ser vi inte Sibelius på flygfältet, på gator och på torg, varför hör vi inte Sibelius ens vid Sibeliusmonumentet?

-Det är absurt att busslaster av turister åker till monumentet i Tölö och där finns bara det där monumentet, men ingen musik och inget att köpa. Produktutvecklingen av Sibelius har uteblivit och man har lämnat upplevelsen på hälft.

Jean Sibelius
Jean Sibelius Jean Sibelius Bild: Yles Arena jean sibelius

Ta modell av Sverige

-Sverige är så mycket bättre på att produktutveckla och samarbeta och göra grejer roliga.

-När det var Sveriges nationaldag ordnade svenska skolan i London en stor fest där företag, ambassaden, kyrkan och andra svenska instanser visade upp sig och gjorde det hela till en både rolig och säljande händelse.

-Vad gör vi av vår självständighetsdag? Vi borde småningom komma vidare från kriget, sorgen och högtidligheten och göra det hela till en rolig fest som man kan använda till att marknadsföra Finland med.

Ta också modell av Island

Till beslutsfattarna vill Silja Lindblad hälsa att man borde göra som Island för att snabbt komma vidare från den här lågkonjunkturen

-Islänningarna gjorde allt annorlunda än vad Finland gör nu. Det värsta man kan göra är att sänka köpkraften hos låginkomsttagare. Det är ju de som är potentiella konsumenter.

Silja skulle gärna också slopa onödiga regleringar och mellanhänder och uppmuntra producenterna till att sälja direkt åt kunderna.

-Fyll torgen med liv och handel!

#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.