Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 147: Satsa mera på utbildning och internationell handel

Böcker och kritor framför en svart tavla med texten abc.
Satsa mera på språkkunnig arbetskraft och utbildning överlag Böcker och kritor framför en svart tavla med texten abc. Bild: CC0/Krzysztof Puszczyński kritor

Pensionsbolagens och fackföreningarnas medel skall förvaltas bättre, avkastningen skall sättas i produktiv användning, endast årsvisa medel reserveras för pensionsutbetalning.

Satsa mera på utbildning, internationell handel (uppmuntra studeranden till studiepraktik utomlands så de lär sig omvärldens funktionssätt och att knyta kontakter). Inför
vägtullar, gynna kollektivtrafiken med att göra den gratis för invånarna (modell Tallin, det lönar sig visst!). Slopa ineffektiv och onödig byråkrati (inom stat-, kommun- och EU-förvaltningen). Glöm östhandeln för en tid och koncentrera mera på global marknadsföring inom finska företag. Se till att via god utbildning och en välmående språkkunnig (våra språkkunskaper är fortfarande usla, det räcker inte med litet knagglig engelska längre!) arbetskraft hålla landet attraktivt för omvärlden på alla tänkbara sätt. Vi kan inte bara vänta på någon ny Nokia-blixt som säljer som smör, utan vi måste bredda utbud och marknader. Man klarar sig bättre om man lyckas sälja massor av små vardagliga ting än två megauppfinnigar per år, eller hur?

- Rojan B

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.