Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 151: Sju teser som kommer att rädda Finland

Åbo hamn
Mera industri till Finland Åbo hamn Bild: Yle/ Nora Engström lyftkran

Sju Teser för Finlands Framtid

Tes 1: Försäljningskunskapen i skick!

Då det behövs mera pengar gäller det att sälja mera varor och tjänster. Finländsk försäljningskunskap bör tas fram både i företag, i skolan, i hemmet och i offentliga sektorn. Detta kan utbildas och läras ut.
Finländare måste bli världens bästa folk på att sälja.

Vi måste bli bättre på att berätta vem vi är, vad vi kan och hur vi kan hjälpa till och varför vi är den som bör väljas i stället för den gedigna tysken, den super-extroverta amerikanen, den självmedvetne svensken eller vem som helst annan som vi i nuläget jämför oss med och som klarar sig bättre än vi.

Tes 2: Utländskt kapital till Finland!

Skapa genom lagstiftning förutsättningar för att utländskt kapital konkret kommer till Finland. Genom investeringskapital skapas det nya arbetsplatser. Lite mera pengar i omlopp och slutligen i konsumtion inom finländska ekonomin.

Ju mera pengar som cirkulerar inom ekonomin, desto bättre för landet som helhet. Om pengarna flyter utomlands blir vi fattigare. Det innebär problem för välfärdsstaten på sikt. Nu ser vi bara början på eländet om inte kursen vänder.

Tes 3: Använd lånat kapital långsiktigt!

Staten bör använda lånat kapital långsiktigt, välplanerat och konstruktivt för specifika ändamål. Skapar grunden för kommande 30 år.

Tes 4: Skapa förutsättningar för starka varumärken!

Lagstiftning bör modifieras så att den stöder skapandet av starka inhemska varumärken, som skiljer sig från mängden och blir eftertraktade globalt. Detta bidrar med ett kassaflöde in till Finland. Kontakta Petteri Kolinen på Design Forum.

Få honom i nyheterna, i TV, radio, överallt och få honom att hålla ett publikt föredrag om hur man bygger starka varumärken som är eftertraktade. Kolinen har öga, insikt, vision och ödmjukhet om vad som är bra och fungerar. Design Forum Finland är en non-profit organisation vars uppgift är att hjälpa finska företag blir bättre på design.

Tes 5: Mera producerande industri till Finland!

Ändra eller optimera lagstiftningen så att det är bästa alternativet för företag att ha produktion i Finland, eftersom det skapar arbetsplatser och leder till ytterligare skatteintäkter. Gör vad som krävs. Skit i motstånd, för det finns alltid människor som är resistenta mot förändring och bara helt konkret fattar inte.

Ha vision och genomför det som behövs. Det är därför ni blev invalda. Ni skall leda med en realistisk, verklighetsförankrad och inspirerad klar vision. Om ni inte klarar av det bör ni avgå och låta talanger ta över.

Tes 6: Upp i värdekedjan!

Automation och digitalisering kommer att eliminera traditionella grundjobb brutalt, troligen nästan helt. Därför måste hela samhället flyttas högre upp i värdekedjan för att vår välfärd skall bevaras på sikt. Bara så kommer det att finnas jobb kvar åt finländare i framtiden.

Få denna information tillgänglig för gemene man och ge dem möjlighet att skapa sig en lysande framtid i Finland. Ändra lagar om så behövs. Ge oss
förutsättningar för att skapa en grund åt oss att stå på.

Tes 7: Forskningskluster med världens bästa forskare till våra universitet!

”Brain drain” sägs vara ett problem. Hur skulle det vara om vi sög upp de bästa hjärnorna i världen åt oss själva i stället för att någon annan tar dem? Skapa en stark grund för grundforskning inom universiteten. Dessa forskningskluster kommer att attrahera världens ledande företag till att grunda sina egna forskningsenheter invid universiteten. Detta i sin tur kommer att attrahera bästa forskarna i världen inom deras specifika forskningsrön. Ha finansieringen i skick för dessa forskare. Köp dem åt oss. Världen är full av forskare som desperat behöver forskningspengar. Använd vår bästa individer inom universitetsvärlden för att hitta dessa talanger.

Ur grundforskning kommer slutligen specifik forskning och innovation att uppenbara sig eventuellt. Det tar tid att bygga upp, men kan tyvärr tappas väldigt enkelt. Om arbetet görs bra betalar investeringen sig själv tillbaka på 30-40 år. Arbetet måste påbörjas idag för att vi skall ha slagkraftiga kluster omkring 2040. Vi vet inte vilka utmaningar vi stöter på imorgon, men vi bör ge oss bästa möjligheter att tackla dem senare då de uppenbarar sig. Finland har dåligt med naturresurser. Därför måste vi kompensera med högklassiga forskningskluster.

-PlasticHelix


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.