Hoppa till huvudinnehåll

Förslag 153: Våga satsa på långtidsarbetslösa

Våga satsa på långtidsarbetslösa Bild: Yle arbetskraftsbyrån i vanda

Ge arbetslösa jobb

Folk går utan jobb i åratal, trots ett flitigt jobbsökande. Ingen vill ha långtidsarbetslösa. Ingen vill se ens den minsta lucka i CV:n. Vi konsumerar inte och blir till sist till stora sociala problem. Men man skall också ta hänsyn till att vi är individer. Bland de långtidsarbetslösa finns folk med en vitt skiftande bakgrund, utbildningsmässigt, erfarenhetsmässigt och så vidare. Detta är ett verkligt stort problem i Finland och det är dags att ta itu med det. Vi säger att vi har världens bästa utbildningssystem men det måste vara något fel då folk skaffar sig tre till fyra utbildningar för att landa ett jobb. Och om de någonsin får något jobb så är det inte kopplat till dessa utbildningar. Mer snarlikt att de får en praktikplats inom något område som de kanske kan fortsätta att utbilda sig inom. Människor blir utbrända av denna idioti, staten satsar en massa pengar på att utbilda folk som ändå inte får jobb och absolut inte med något som de har utbildat sig till och lämpar sig för. Vi vill ha jobb med våra utbildningar oavsett om vi är tjugo eller femtio år (alla passar inte till närvårdare som alla plus
fyrtio skall bli)

- Man kan ju tycka

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.