Hoppa till huvudinnehåll

Så här hjälper huvudstadsregionen

Madrasser på golvet i den tillfälliga flyktingmottagningscentralen i Evitskog
Flyktingförläggningen i Evitskog har behov av bland annat herrkläder och cyklar. Madrasser på golvet i den tillfälliga flyktingmottagningscentralen i Evitskog Bild: Yle/Marga Sandström asylmotagningscentral

Huvudstadsbornas hjälpiver är stor när flyktingförläggningarna är överfulla och allt fler tillfälliga mottagningscentraler öppnar.

Både privatpersoner och företag hittar på egna kreativa sätt att inte bara hjälpa i den akuta nöden, utan också ge lite glädje i de asylsökandes vardag.

Ett sommarkafé i Helsingforsstadsdelen Kottby bjöd sommarens sista lunch åt kunderna på flyktingförläggningen i Krämertskog. Glädjen var stor bland lunchgästerna och kaféet uppmanade andra att nappa på idén.

Kahvila Siili bjöd asylsökande på gratis lunch.
Kahvila Siili bjöd asylsökande på gratis lunch. Bild: Skärmdump från Facebook. kahvila siili

I Rödbergen var oron stor när asylsökande inte kunde kontakta släkt och vänner eftersom de saknade trådlöst nät.

Ett mjukvaruföretag i Helsingfors ryckte ut och installerade trådlöst nät på mottagingscentralen i Rödbergen. Företaget står för kostnaderna och lovar också rycka ut om nätet skulle strula.

Företaget hade också Twitterkontakt med biträdande stadsdirektör Pekka Sauri som tyckte att initiativet är lysande.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

På Karlsgatan saknade kunderna möjlighet att spela fotboll. Företaget Haapaniemen kenttä erbjuder från och med nästa vecka gratis speltid åt asylsökande varje vardag.

Senare kan det också finnas möjlighet att spela på lördagar. Fotbollsentusiasterna får låna bollar och västar.

Haapaniemen kenttä låter asylsökande spela fotboll gratis varje vardag.
Här i Aspnäs får asylsökande spela fotboll varje vardag. Haapaniemen kenttä låter asylsökande spela fotboll gratis varje vardag. Bild: haapaniemenkenttä.com haapaniemen kenttä

Fotbollsfolket engagerar sig också på andra sätt: en Facebookgrupp med hundratals medlemmar uppmanar alla som är publik på fotbollsmatcher att ha med sig banderoller med texten "Välkommen flyktingar".

Första chansen att delta i kampanjen i huvudstadsregionen är på EM-kvalmatchen mellan Finland och Färöarna på måndag 7.9.

I Helsingfors samlar en grupp privatpersoner också in elektronikprylar att föra till mottagningscentralerna. Via Refugee Hospitality Club samlar folk också in saker som förs till flyktingförläggningar på andra håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen