Hoppa till huvudinnehåll

#FartPåFinland -projektet fick fart på folket

Svenska Yles satsning "Fart på Finland" har blivit något av en läsarsuccé. Över 150 förslag på hur Juha Sipilä skall få landet på fötter har publicerats på Svenska.yle.fi. Och förslagen droppar fortfarande in i en jämn ström.

Tanken med det virtuella medborgartorget uppstod då statsminister Juha Sipiläs planer om ett så kallat samhällsfördrag gick om intet.

- Det kom en massa kommentarer på de artiklar vi skrev om samhällsfördraget. Då tänkte vi att en plattform som den här kunde fungera för att håva in alla de idéer som folk har, säger Alex Fager, innehållschef på Svenska Yle

Varierande förslag

Det har kommit in förslag av de mest varierande slag. Läsarna föreslår bland annat pensionstak, progressiv alkoholskatt, och att lönerna skall sänkas. Vilken skulle effekten bli om lönerna inom den offentliga sektorn sänktes med 1%, undrar en läsare som gett sitt bidrag på Svenska.yle.fi.

Många förslagsgivare tycker att vi borde satsa mera på företagande och få igång vår hostade exportindustri. Vi har varit för snävt inriktade på östhandeln, menar en läsare.

Det finns också de som tycker att vi skall hais i hatten och inte göra någonting överhuvudtaget.

Det går fortfarande att komma med förslag på hur Finland skall fås på fötter. Här kan man ge sitt förslag, men också läsa och kommentera de förslag som strömmat in.

- I det här skedet samlar vi in förslagen. Men efter det skall vi ta en närmare titt på de idéer som vi har fått in, säger Mattias Fagerholm, debattproducent på Svenska Yle. Det finns säkert guldkorn som vi kan renodla och testa på experter och beslutsfattare. Kanske är det just ditt förslag som vi lägger i famnen på Juha Sipilä.


I Slaget efter tolv på måndag 7.9.2015 på Radio Vega debatterar Helsingforspolitikern Thomas Wallgren och ex-riksdagsledamoten Ulla-Maj Wideroos det upprop på social rättvisa som man kan urskilja i de förslag som strömmat in i #FartPåFinland -projektet.


#FartPåFinland

Hur skall vi få fart på Finland?
Här kan du läsa och kommentera de bidrag vi har fått in: Fart på Finland
Vad är ditt recept för att vi skall få Finland på fötter igen?

Fart på Finland

Hjälp Sipilä att få fart på Finland

Skicka in ditt förslag! Vi publicerar det, granskar det och skickar vidare till beslutsfattarna.

 • Sipilä behöver dig!

  Hur skall vi få landet på fötter? Skicka in ditt förslag!

  Det är skarpt läge i republiken Finland. Ekonomin störtdyker och nu är goda råd dyra. Hur skall vi få landet på fötter igen? Skicka in ditt förslag!

 • Fler arbetstimmar tar oss ur krisen

  Ekonomerna eniga - vi måste jobba oss ur krisen.

  Vi måste jobba oss ur den ekonomiska krisen, skriver en läsare inom ramen för Fart på Finland projektet. Ekonomerna Heidi Schauman och Ralf Sund håller med. Samhället behöver flere arbetstimmar.

 • Branda bättre!

  Finland borde vara bättre på att produktutveckla sig själv.

  Efter tre år i London började Silja sakna naturen, lugnet och renheten. Om Finland skulle lära sig att marknadsföra det bästa vi har, skulle turismen ta helt ny fart, vilket skulle generera mera jobb. Men slopa juntfaktorn med renfäll, nakenbastu och pinsamma grejer i souveniraffärerna. Sådant går inte hem längre.

 • Vadå samhällsfördrag?

  Samhällsfördraget på en dryg minut.

  Juha Sipiläs samhällsfördrag gick om intet. Men vad handlade fördraget egentligen om? Vad ville man uppnå med det? Yle Nyheters Anne Suominen sammanfattar på en minut.

 • Sipilä: Samhällsfördraget föll

  Sipilä mycket besviken men vill inte beskylla någon.

  Samhällsfördraget har fallit, konstaterade statsminister Juha Sipilä (C) vid en presskonferens på torsdag kväll. - Jag är mycket besviken men jag vill inte beskylla någon.